Internasjonal uke 14.-22. oktober 2019 
OD-dagen 31. oktober 2019 
Vi endrer ikke verden på en dag, men en dag av gangen
FAQ
 Q: Hvordan kan jeg bli med på OD?
A:

Skolen din må være påmeldt OD for at du kan delta. Om skolen din ikke allerede er påmeldt OD, kan du snakke med elevrådet på din skole. Det er elevrådet som bestemmer om skolen skal være med på OD.

 Q: Må man jobbe på OD-dagen?
A:

Nei, det er helt frivillig å jobbe på OD-dagen. For de som ikke ønsker å jobbe skal det arrangeres et alternativt opplegg på skolen som skal være tilnærmet lik en ordinær skoledag.

 Q: Hvordan betale for dagsverk?
A:

Arbeidsgivere kan betale for dagsverk på www.betale.od.no. Privatpersoner kan betale med vipps og kort, mens bedrifter kan betale med vipps, kort og faktura.

Arbeidsgiver fyller inn informasjon om seg selv, elevens navn og skole, og velger ønsket betalingsmåte. Når betalingen gjennomføres får man en kvittering med et referansenummer. Referansenummeret skrives på elevens arbeidskort, da det er beviset på at eleven har mottatt digital betaling for dagsverket.

Om skolen godtar kontantbetaling, kan arbeidsgiver betale med kontanter til eleven. Beløpet skrives på elevens arbeidskort, som eleven har med seg tilbake til skolekomiteen når kontantene leveres etter OD-dagen.


 Q: Kommer pengene frem?
A:

Vi jobber kun med seriøse norske bistandsaktører som har etablerte prosjekter og lang erfaring med ungdomsmedvirkning , så du kan være trygg på at pengene bidrar til reell og bærekraftig utvikling. I alle prosjekter må det gjennomgås detaljerte budsjetter og planer jevnlig av en gruppe med ekspertise innenfor bistands- og utviklingsarbeid.

 Q: Når er OD-dagen?
A:
Torsdag 1. november 2018
 Q: Hvor kan jeg finne arbeidskortene?
A:

Arbeidskortet finner du på siste siden av prosjektfolderen som skolen har fått tilsendt i sin materiellpakke. Denne siden kan rives/klippes av, og brukes som en kvittering for mottatt betaling.

 Q: Hva er årets prosjekt?
A:

OD 2018 støtter palestinsk ungdom sin innsats for en bedre fremtid. Ungdom i Palestina betaler prisen for en konflikt de ikke var med på å starte, og er lei av å høre at det ikke finnes noen løsning. Man trenger ikke å velge side for å være enige om at alle ungdommer fortjener sine grunnleggende menneskerettigheter innfridd, uansett hvor de kommer fra. Gjennom OD 2018 kan elever ved norske skoler lære mer om konflikten, og bidra til at 10 000 ungdommer kan ta kontroll over sin egen framtid og være med å skape fred

 Q: Hvor mye av pengene går til administrasjon?
A:

ODs statutter tillater at maksimalt 15% av de innjobbede midlene kan brukes på annet enn selve gjennomføringen av prosjektet. Dette er administrasjonskostnader, som lønn til tre ansatte, telefon og kontor, men det er også hele informasjonskampanjen. Det betyr alt fra design og printing av selve kampanjen og heftene skolene mottar til seminarene elevene på skolene kan reise på og foredragsholderne vi sender ut for å informere om prosjektet.

 Q: Hvordan får vi passordet til skolesiden (internvevet)?
A:

Trykk på logg inn på skolesiden, helt nederst på nettsiden. Videre trykker du på trenger du passord? Om ikke dette fungerer kan du sende en mail til od@od.no

 Q: Hva er alternativt dagsverk?
A:

For de som ikke blir fristet av å jobbe hjemme eller i lokalbutikken, er kanskje alternativt dagsverk en spennende mulighet. Da kan en finne alternative måter å jobbe inn penger på, som å spille musikk på gata eller selge boller. Husk at alternativt dagsverk er et like fullverdig arbeid som hvilken som helst annen jobb på OD-dagen, noe som også betyr at inntjeningssummen er den samme (300 for elever ungdomsskolen, 400 for elever VGS)

 Q: Hvordan fører vi skoleregnskap?
A:

Skoleregnskapet i år leveres via skolesidene. Les mer om skoleregnskap her.

 Q: Hva er minsteprisen for et dagsverk?
A:

Minsteprisen er 300,- for elever ved ungdomsskolen, og 400,- for elever ved videregående skole.

 Q: Når er Internasjonal uke?
A:
15. - 26. oktober 2018
 Q: Hva gjør vi med kontantene vi har jobbet inn på OD-dagen?
A:

Om skolen har mottatt kontanter fra elever på OD-dagen skal disse betales inn til OD. Husk å bruke skolens KID-nummer ved innbetaling av kontanter til OD. Skoler finner KID nummer og ODs kontonmmer ved å logge seg inn på skolesiden.Vi anbefaler å bruke postkontor eller post i butikk ved innbetaling av kontanter. Alle butikker som har posttjenester, skal også ha DNB banktjenester. Her kan dere sette inn opptil 25 000 kr om gangen, har dere mer kontanter enn det, må det settes inn i flere omganger.  Alle postkontor tar i mot penger til OD. Her kan man sette inn opptil 100 000 kr omgangen, så om skolen har jobbet inn mye i kontanter, kan det være lurt å stikke på et postkontor!  Husk å ta vare på kvitteringene fra innbetalingene, og sjekk at beløpet dere har betalt inn vises på skoleregnskapssiden når skoleregnskapet leveres. 

 Q: Hva er OD?
A:

Operasjon Dagsverk (OD) er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Vi jobber med å spre informasjon og stimulere til refleksjon om global utvikling i ungdoms- og videregående skoler i hele Norge. Aksjonen arrangeres på både ungdomskoler og videregåendeskoler og består av informasjonskampanjen Internasjonal Uke og OD-dagen, der man kan velge å jobbe en dag. Aksjonen er underlagt Elevorganisasjonen. Les mer her

 Q: Hva er Internasjonal Uke (IU)?
A:

Internasjonal Uke er en informasjonskampanje som gjennomføres på skolene i forkant av selve OD-dagen. Vi sender ut gratis undervisningsmateriell og foredragsholdere til skoler over hele Norge slik at elevene lærer mer om hvordan verden henger sammen, og hva vi kan gjøre for å endre den til der bedre. Dette legger også grunnlget for at elever kan så ta et selvstendig om de vil jobb på OD-dagen eller ikke basert på det de har lært.

 Q: Hvordan bestiller vi foredrag?
A:

For å bestille foredrag må du logge inn på skolesiden (internvevet). Under fanen «foredragsbestilling» lager du en plan for foredrag på skolen, og sender den inn.

 Q: Må vi bestille materiell?
A:

Når en skole melder seg på OD får de automatisk tilsendt materiellet de trenger. Vi starter materiellutsendelser i starten av september, så materiellet vil være på skolen i god tid før Internasjonal Uke. Skoler som melder seg på i løpet av høsten kan regne med å få materiellet etter ca. 2 uker. Hvis dere ikke har fått materiellet, kontakt oss på od@od.no, så sender vi det til dere på nytt!

Klikk på spørsmålet i listen til venstre for å se svaret.
Dersom du ønsker å lukke svaret, klikk på spørsmålet igjen.

Har du andre spørsmål, send mail til od@od.no