Internasjonal uke 15.-26. oktober 2018
OD-dagen 1. november 2018
Vi endrer ikke verden på en dag, men en dag av gangen
FAQ
 Q: Hvordan kan jeg bli med på OD?
A: Skolen din må være påmeldt OD for at du kan delta. Om skolen din ikke allerede er påmeldt OD, kan du snakke med elevrådet på din skole. Det er elevrådet som bestemmer om skolen skal være med på OD.
 Q: Må man jobbe på OD-dagen?
A: Nei, det er helt frivillig å jobbe på OD-dagen. For de som ikke ønsker å jobbe skal det arrangeres et alternativt opplegg på skolen som skal være tilnærmet lik en ordinær skoledag.
 Q: Hvordan betale for dagsverk?
A:

Arbeidsgivere kan betale for dagsverk på www.betale.od.no. Privatpersoner kan betale med vipps og kort, mens bedrifter kan betale med vipps, kort og faktura.

Arbeidsgiver fyller inn informasjon om seg selv, elevens navn og skole, og velger ønsket betalingsmåte. Når betalingen gjennomføres får man en kvittering med et referansenummer. Referansenummeret skrives på elevens arbeidskort, da det er beviset på at eleven har mottatt digital betaling for dagsverket.

Om skolen godtar kontantbetaling, kan arbeidsgiver betale med kontanter til eleven. Beløpet skrives på elevens arbeidskort, som eleven har med seg tilbake til skolekomiteen når kontantene leveres etter OD-dagen.


 Q: Kommer pengene frem?
A:

Du kan være trygg på at pengene bidrar til reell og bærekraftig utvikling. Vi jobber kun med seriøse bistandsaktører. Bistand er komplisert. Vi har over 50 års erfaring, og jobber med de beste i bransjen. I alle prosjekter må gjennomgås detaljerte budsjetter og planer jevnlig av en gruppe med ekspertise innenfor bistands- og utviklingsarbeid.

 Q: Når er OD-dagen?
A: Torsdag 1. november 2018
 Q: Hvor kan jeg finne arbeidskortene?
A:

Arbeidskortet finner du på siste siden av prosjektfolderen som skolen har fått tilsendt i sin materiellpakke. Denne siden kan rives/klippes av, og brukes som en kvittering for mottatt betaling.

 Q: Hva er årets prosjekt?
A:

OD2017 støtter Naturvernforbundet og Natur og Ungdoms utdanningsprosjekter midt i verdens største oljekatastrofe i Nigeria. Les mer om prosjekter her. Les mer på vieralleoljebarn.od.no

Prosjektet for OD 2018 velges på elevtinget 12-16 mars 2018.

 Q: Hvor mye av pengene går til administrasjon?
A: OD bruker maks 15% av de innjobbede midlene på annet enn prosjektet. Dette er administrasjon, som lønn til tre ansatte, telefon og kontor, men det er også hele informasjonskampanjen. Det betyr av heftene skolene mottar, seminarene elevene på skolene kan reise på, foredragsholderne vi sender ut og mye annet også inngår i denne prosenten.
 Q: Hvordan får vi passordet til skolesiden (internvevet)?
A: Trykk på logg inn på skolesiden, helt nederst på nettsiden. Videre trykker du på trenger du passord? Om ikke dette fungerer kan du sende en mail til od@od.no
 Q: Hva er alternativt dagsverk?
A: For de som ikke blir fristet av å jobbe hjemme eller i lokalbutikken, er kanskje alternativt dagsverk et spennende alternativ. Husk at alternativt dagsverk er et like fullverdig arbeid som hvilken som helst annen jobb på OD-dagen, noe som også betyr at inntjeningssummen er den samme (300 for elever ungdomsskolen, 400 for elever VGS)
 Q: Hvordan fører vi skoleregnskap?
A:

Skoleregnskapet år leveres via skolesidene. Les mer om skoleregnskap her.

 Q: Hva er minsteprisen for et dagsverk?
A:

Minsteprisen er 300,- for elever ved ungdomsskolen, og 400,- for elever ved videregående skole.

 Q: Når er Internasjonal uke?
A:
15. - 26. oktober 2018
 Q: Hva gjør vi med kontantene vi har jobbet inn på OD-dagen?
A:

Om skolen har mottatt kontanter fra elever på OD-dagen skal disse betales inn til OD. Husk å bruke skolens KID-nummer ved innbetaling av kontanter til OD. Skoler finner KID nummer og ODs kontonmmer ved å logge seg inn på skolesiden.Vi anbefaler å bruke postkontor eller post i butikk ved innbetaling av kontanter. Alle butikker som har posttjenester, skal også ha DNB banktjenester. Her kan dere sette inn opptil 25 000 kr om gangen, har dere mer kontanter enn det, må det settes inn i flere omganger.  Alle postkontor tar i mot penger til OD. Her kan man sette inn opptil 100 000 kr omgangen, så om skolen har jobbet inn mye i kontanter, kan det være lurt å stikke på et postkontor!  Husk å ta vare på kvitteringene fra innbetalingene, og sjekk at beløpet dere har betalt inn vises på skoleregnskapssiden når skoleregnskapet leveres. 

 Q: Hva er OD?
A: Operasjon Dagsverk (OD) er en årlig solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom. Aksjonen arrangeres på ungdomskoler og videregåendeskoler og består av informasjonskampanjen Internasjonal Uke og OD-dagen, der man kan velge å jobbe en dag. Aksjonen er underlagt Elevorganisasjonen. Les mer her
 Q: Hva er Internasjonal Uke (IU)?
A:

Internasjonal Uke er en informasjonskampanje som gjennomføres på skolene. Vi sender ut gratis undervisningsmateriell og foredragsholdere til skoler over hele Norge. Slik lærer elevene mer om hvordan verden henger sammen, og hva vi kan gjøre for å endre den til der bedre.

 Q: Hvordan bestiller vi foredrag?
A: For å bestille foredrag må du logge inn på skolesiden (internvevet). Under fanen «foredragsbestilling» lager du en plan for foredrag på skolen, og sender den inn.
 Q: Må vi bestille materiell?
A:
Når en skole melder seg på OD får de automatisk tilsendt materiellet de trenger. Vi starter materiellutsendelser i starten av september, så materiellet vil være på skolen i god tid før Internasjonal Uke. Skoler som melder seg på i løpet av høsten kan regne med å få materiellet etter ca. 2 uker. Hvis dere ikke har fått materiellet, kontakt oss på od@od.no, så sender vi det til dere på nytt!

Klikk på spørsmålet i listen til venstre for å se svaret.
Dersom du ønsker å lukke svaret, klikk på spørsmålet igjen.

Har du andre spørsmål, send mail til od@od.no