Hold skatten innafor!

Av og til er livet skikkelig dritt. Og det føles som om det aldri vil endre seg. Da er det fint å ha noen å snakke med, som kan vise deg at du er innafor. Men mange norske elever opplever at det ikke er noen å snakke med når vi trenger det. At helsesykepleier kun er tilgjengelig én dag i uka. Men du kan jo ikke bestemme deg for hvilken dag du trenger noen å snakke med.

Politikerne sier at det er for dyrt å ansette flere helsesykepleiere, psykologer og andre voksne som kan se oss når vi trenger det. Men hvert år lar de 22 milliarder kroner forsvinne ut av den norske skattekista!

20210909 134211

Men hvem er det som stikker av med pengene?

Skatteflukt betyr at noen som tjener mye penger, gjemmer bort pengene sine i skatteparadiser for å slippe å betale skatt. Skatteparadiser er land med veldig lav skatt. Ofte små øystater, som Cayman Island. Her bor det veldig få mennesker, men mange later som om de bor her, for å kunne betale mindre skatt. Skatt som kunne vært brukt på flere helsesykepleiere, for eksempel.

Hver gang du scroller nedover feeden, tjener Facebook penger. Hver gang du googler “hva er gyldig fravær” eller ser en video på youtube, tjener Google penger. De er noen av verdens største selskaper, og eierne er blant verdens rikeste mennesker. Likevel betaler de nesten ikke skatt! Det er fordi de gjemmer bort pengene de tjener på forskjellige måter, blant annet i skatteparadiser.

Microsoft Teams image 5

Men hva har dette med OD å gjøre?

Årets OD-kampanje heter “Du er innafor”! Elever over hele Norge skal jobbe inn penger for at sør-afrikanske ungdommer skal bli sett av kompisgjengen, bli sett på skolen og bli sett av politikerne.

Vi håper på å jobbe inn omtrent 20 millioner kroner, men årlig forsvinner tusen ganger så mye – nesten 30 milliarder kroner! – fra Sør-Afrika på grunn av skatteflukt. For disse pengene kunne Sør-Afrikanske ungdommer fått bedre skoler, flere lærere, og flere voksne å snakke med når man trenger det. Skatteflukt er et problem både i Norge og Sør-Afrika, og hvert år forsvinner alt for masse penger ut av skattekista, som kunne gått til bedre tilbud for ungdom!

Derfor krever vi at politikerne stopper skatteflukten, og holder skatten innafor!

KFUK KFUM Global Forsidebilde OD2021 2

Tre kjappe spørsmål og svar

Hva betyr “skatteflukt”?

Skatteflukt betyr at noen som tjener mye penger, gjemmer bort pengene sine i skatteparadiser for å slippe å betale skatt. Skatt som kunne vært brukt på flere helsesykepleiere, for eksempel.

Hva er et skatteparadis?

Et skatteparadis er et land som har null skatt, eller ekstremt lav skatt. Derfor velger noen veldig rike personer eller selskaper å “bo” der. Det vil si, de bor egentlig i andre land - for eksempel Norge eller Sør-Afrika - men registrerer seg i skatteparadis, for å slippe å betale skatt i det landet de bor og tjener penger i. Mange skatteparadis er små, tropiske øystater, for eksempel Cayman Island.

Hvem er det som kan gjøre noe med problemene med skatteflukt?

Alle! Eller, vi kan hvertfall alle si meningen vår, og prøve å påvirke de som har mest makt. Vi har lover i Norge som sier mye om hvem som skal betale hvor mye i skatt. Det er politikerne på Stortinget som bestemmer lovene.

Aksjoner

Underskriftskampanje

Årets OD-kampanje heter “Du er innafor”! Elever over hele Norge skal jobbe inn penger for at Sør-Afrikanske ungdommer skal bli sett av kompisgjengen, bli sett på skolen og bli sett av politikerne. I tillegg skal kampanjen bidra til at ungdom her i Norge kan lære og reflektere over denne tematikken, hvordan den påvirker verden, og deres egen hverdag.

Vi håper at OD-prosjektet i år kan bidra til en stor endring i både Sør-Afrika og Norge. Men det er utrolig vanskelig å gi ungdom det de har behov for, når store summer jevnlig forsvinner ut av et land grunnet skatteflukt. Penger som kunne blitt brukt til bedre skoler, flere lærere, og flere voksne å snakke med når man trenger det - både for Norsk og Sør-Afrikansk ungdom.

Det forsvinner nemlig 22 milliarder kroner årlig fra den Norske skattekista, og hele 30 milliarder kroner fra den Sør-Afrikanske. Dette er er urettferdig!

Derfor krever vi at:

Norge må være med å sette standarden for en mer rettferdig skattepolitikk. Den nye regjeringen må derfor utrede hvordan vi kan sikre at selskaper som tjener penger i Norge også betaler skatt i Norge.

Skriv under her:

www.underskrift.no/vis.asp?kampanje=9697

Hold skatten innafor-aksjon

Her er poenget å få folk på gata engasjert, og å ta bra bilder! Det aller kuleste er om dere kan få en lokalavis til å skrive om aksjonen. Da kan dere engasjere enda flere!

Årlig forsvinner 22 milliarder kroner fra Norge på grunn av skatteflukt. Vi vil at politikerne skal stoppe skatteflukten og holde skatten innafor, men i denne aksjonen tar vi saken i egne hender.

Dere trenger:

 • Antibac
 • Skattekiste: kan kjøpes på Nille eller en lekebutikk (sjekk Kaptein Sabeltann-avdelingen), eller bare male en pappeske. Husk at kista må ha lokk!
 • «Penger»: Dere kan bruke sjokolademynter, Monopol-sedler, eller printe ut og klippe dette arket.
 • «Skatteparadis»: En oppblåsbar palme, eller bare en stor plakat.
 • En notisblokk + penn der du kan notere folks navn + epost-adresse til underskriftskampanjen (eventuelt lage en QR-kode for underskriftskampanjesiden)
 1. Finn et sted å stå hvor det kommer mange folk forbi. Det kan være på skolen, på torget, i handlegata.
 2. Sett opp «skatteparadiset» og skattekista med noen meters mellomrom. Legg «pengene» i/foran skatteparadiset.
 3. Spør forbipasserende om de vil hjelpe til med å flytte pengene fra skatteparadiset til skattekista! Hvis de går fort forbi, kan dere bare gi dem en flyer.
 4. Ta bilder og video av at dere flytter pengene, og legg ut på sosiale medier!

Manus for aksjonen:

Start med å introdusere aksjonen:

Hei! Visste du, at det årlig forsvinner 22 milliarder kroner ut av Norge som en følge av skatteflukt? Det høres sikkert stort og fjernt ut, men i dag tillater lovene våre at enkeltpersoner og bedrifter får tjene seg rike på penger som skulle blitt brukt på fellesskapet. For eksempel på gratis helsesykepleiere på skolen, som er noe mange ungdommer trenger i skolehverdagen sin. Det synes vi er urettferdig.

Vi gjennomfører en aksjon som skal opplyse om skatteflukt, vil du høre mer? Vi vil vekke oppmerksomheten hos politikere for at de skal stoppe skatteflukten, og holde skatten innafor. Vil du hjelpe oss med å flytte pengene vekk fra skatteparadiser, og tilbake til den Norske skattekisten? Om de sier nei, ønsk dem en god dag videre. Om de sier ja, si tusen takk, og spør om dere har lov til å ta bilder underveis i prosessen.

Husk også å spørre om de vil skrie under på underskriftskampanjen, uansett om de sier ja eller nei til å være med på aksjonen :)

Tett hullene-aksjon

Her er poenget å få folk på gata engasjert, og å ta kule bilder! Aviser elsker kule bilder, så hvis du sender et bilde til lokalavisa kan dere komme på trykk. Da kan dere engasjere enda flere!

Det norske skattesystemet skal sørge for at alle betaler det de skal i skatt, så det blir rettferdig. Men i det norske skattesystemet finnes det masse smutthull! For eksempel at hvis du later som om du bor i et annet land, som har mye lavere skatt, så slipper du å betale skatt i Norge. Det er blant annet dette smutthullet Facebook og Google utnytter. I tillegg til masse andre hull, som gjør det mulig å slippe å bidra med skatt. I denne aksjonen skal vi bokstavelig talt “tette hullene” i “skattesystemet”, for å kreve at politikerne tetter hullene i det ekte skattesystemet!

Dere trenger:

 • Antibac
 • En pappeske og en kniv/saks til å skjære hull i den
 • Ca 3kg ris, grus, eller noe annet som kan “renne” ut av hullene
 • Eventuelt gaffateip
 • En notisblokk + penn der du kan notere folks navn + epost-adresse til underskriftskampanjen (eventuelt lage en QR-kode for underskriftskampanjesiden)
 1. Finn et sted å stå hvor det kommer mange folk forbi. Det kan være på skolen, på torget, i handlegata.
 2. Hell ris, grus, eller noe annet oppi pappesken. deretter begynn å lage hull i esken til innholdet begynner å renne ut. Vær forsiktig så du ikke skader deg selv eller andre.
 3. Spør forbipasserende om de vil hjelpe til med å tette hullene i “skattesystemet”/esken. De kan for eksempel holde for hullene med hendene, eller rive av og sette på gaffateip. Hvis de går fort forbi, kan dere bare gi dem en flyer.
 4. Ta bilder og video av at dere tetter hullene, og legg ut på sosiale medier!

Manus for aksjonen:

Start med å introdusere aksjonen:

Hei! Visste du, at det årlig forsvinner 22 milliarder kroner ut av Norge som en følge av skatteflukt? Det høres sikkert stort og fjernt ut, men i dag tillater lovene våre at enkeltpersoner og bedrifter får tjene seg rike på penger som skulle blitt brukt på fellesskapet. For eksempel på gratis helsesykepleiere på skolen, som er noe mange ungdommer trenger i skolehverdagen sin. Det synes vi er urettferdig.

Vi gjennomfører en aksjon som skal opplyse om skatteflukt, vil du høre mer? Det er viktig at alle betaler skatt for at alt skal bli rettferdig. Men i det Norske systemet finnes det masse smutthull! Vil du hjelpe oss med å tette hullene i det norske skattesystemet? Om de sier nei, ønsk dem en god dag videre. Om de sier ja, si tusen takk, og spør om dere har lov til å ta bilder underveis i prosessen.

Husk også å spørre om de vil skrie under på underskriftskampanjen, uansett om de sier ja eller nei til å være med på aksjonen :)

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer