OD 2020 skal støtte sørsudanesisk ungdom på flukt

Årets Operasjon Dagsverk skal støtte flyktningungdom fra Sør-Sudan sin kamp for en bedre fremtid! Prosjektet fokuserer på utdanning og livsmestring, og vil gjennomføres i samarbeid med Strømmestiftelsen og deres lokale partnere i nordlige Uganda.

Over 1 million mennesker har flyktet fra krigen i Sør-Sudan. Mange unge har opplevd drap, mishandling og voldtekt, og sliter med vanskelige tanker. Ungdom skal få et trygt fellesskap, bearbeiding av traumer, skole og yrkesopplæring.

I flyktningleire i Nord-Uganda vil ungdommene:

1. Få rydde opp inni seg

Ungdom får tilbud om å bearbeide traumatiske opplevelser i grupper eller én til én. Antall selvmord og selvmordsforsøk doblet seg fra 2018 til 2019. Å få være med i en trygg gruppe og å få sette ord på tanker og følelser – det redder liv!

Klasserom

2. Få noe å gjøre

Bare 30% av ungdommene fra Sør-Sudan har gått på skole. I gruppene blir det gitt opplæring i lesing, skriving og yrkesopplæring. På den måten kan ungdom tjene egne penger og klare seg selv.

Symaskin

3. Spre det videre

Ungdomsgrupper vil lære om og jobbe med temaer som er viktig for dem. Ungdommene blir selv ressurspersoner i lokalsamfunnet for å løse utfordringene de står overfor. En dag skal ungdommene tilbake til Sør-Sudan for å bygge opp landet sitt igjen.

Sirkel

OD er relevant for en rekke fag! Vi lager undervisningsopplegg til skolens fellesfag, og enkelte programfag. Alt henger sammen med læreplanene og de nye tverrfaglige temaene (folkehelse & livsmestring, demokrati & medborgerskap & bærekraftig utvikling), satt i sammenheng med FNs bærekraftsmål. Våre undervisningsopplegg stimulerer til kritisk tenking. Her finner dere blant annet oppgaver, øvelser, filmer og Kahoots laget i tråd med kompetansemålene til de ulike fagene. Skoler kan også bestille ulike foredrag.

OD-dagen finner sted på skoler over hele Norge 29. oktober!

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer