OD 2019

19 06 27 OD WS R1 HIRES STILL

Fordi teknologi skal gjøre livet ditt bedre

Teknologien forbedres hver dag. Dine ambisjoner krever verktøy som lar deg leve ut ditt uendelige potensiale. Din fremtid er verdt prisen.

Titusener av ungdommer risikerer hver dag livet i gruver for mineralene mobilene våre lages av. Alle fortjener gode verktøy i livet, uansett hvor du ble født. Teknologi former livene våre. På godt og vondt. Hvilken pris betaler vi for teknologien?

Teknologi skal forbedre livene våre.
Ikke omvendt.

#tilhvilkenpris

Caritas-Norge-EO-presentasjon

En urettferdig deal

Titusenvis av unge jobber i gruver i Øst-Kongo. Mineraler herfra er i mobilen, paden eller laptopen du leser på akkurat nå. Teknologi vi bruker hver dag inneholder mineraler det finnes masse av i Øst-Kongo. Prisen for disse mineralene er kjempehøy, men allikevel er folk flest kjempefattige i Øst-Kongo. Hvordan er det mulig?

Hvem som kontrollerer ressursene, og hvordan overskuddet blir fordelt, avgjør hvor mye som blir igjen til vanlige folk. I Norge har for eksempel mye av inntektene fra oljen blitt brukt til å bygge veier, skoler og sykehus. I DR Kongo har ikke inntektene fra mineraler blitt brukt slik. Nesten ingen ting av overskuddet fra gruvedriften har blitt brukt til ting vanlige folk trenger. Pengene går i lomma til korrupte politikere, rike gruveeiere og internasjonale selskaper, mens vanlige folk sitter igjen med nesten ingen ting. Det beste lokalbefolkningen kan håpe på, er en elendig betalt jobb i en gruve, mens det store overskuddet forsvinner helt andre steder.

« Vi tjener fra 500 til 5000 franc (ca 3 til 26 norske kroner) per dag »

Daniel, 16 Gruvearbeider

Det er enkel matte. Jo mindre arbeiderne får, jo mer får alle andre. Det er en bra deal for selskaper som vil tjene mye penger.

Men det er en forferdelig dårlig deal for de på bakken som trenger en inntekt å leve av. Arbeidsdagene kan være 16 timer lange, og dagslønna rundt 10-20 kroner. Arbeidet er farlig, og mange skader seg og dør. Noen tjener altså én krone i timen for å risikere livet. Dét er en dårlig deal.

En kjempeskummel jobb

Jeg er 16 år gammel. Jeg sluttet på skolen da jeg gikk i første klasse på videregående for to år siden.Siden har jeg jobbet i gruvene fordi jeg ikke har penger til skolen. Jeg vil gjerne fortsette på skolen.Det er et vanskelig liv i gruvene. Vi må slite mye for pengene. I gruvene, kutter jeg ved, og knuser steiner som inneholder mineraler. Hvis det ikke er noen slike oppgaver må jeg ned i gruva, men jeg er så sykt redd for denne jobben. Det er kjempefarlig. Det er en oksygentank som sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. Det skjer jordskred, og folk får hudinfeksjoner og folk får lungebetennelse og andre sykdommer på grunn av forholdene der nede.Mange mennesker jeg kjenner har blitt funksjonshemmet av ulykker i gruvene, og andre har dødd.- Mukamba, 16

Mukamba2

« Mange får psykiske problemer. Før de går inn i gruva, er det mange som ruser seg fordi de er redde, og for å holde ut de fysiske smertene som følger med en lang dag i en gruve »

Faraja, 16 gruvearbeider

Umulig å ha oversikt?

De store teknologiselskapene kjøper massevis av mineraler med blodig historie fra DR Kongo. De hevder gjerne at det er umulig å ha oversikt over hvor mineralene kommer fra og hvordan de ble produsert. Det tror vi ikke på. Vi vet hvor de fleste av varene våre kommer fra. Vi vet hvor eplene, tennisballene og stålet vårt kommer fra. Hvorfor skulle dette være annerledes? Ingen vil innrømme at de selger produkter barn og unge produserer under slaveliknende forhold. Derfor hevder de gjerne at de ikke vet hvor råmaterialene kommer fra, og at det er umulig å ha oversikt. Dette er billige unnskyldninger for å kunne kjøpe billige mineraler. Teknologiselskaper må gjøre mye mer for å sikre at mineralene de kjøper ikke er utvunnet under umenneskelige forhold som ødelegger livene til ungdom i DR Kongo.

Stockfoto-ikke-ekte-koltangruve
Oye

Den menneskelige prisen

Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomsskolen. Utdannelse gir resultater først i framtiden, og mange familier trenger en ekstra inntekt. Slik ofres ungdoms muligheter i morgen til fordel for mat på bordet i dag.

Prisen for dette valget betaler ungdom i DR Kongo resten av livet. Utdannelse er et verktøy som kan resultere i et yrke eller en universitetsutdannelse. Uten utdannelse er plutselig det eneste du er kvalifisert til ufaglært og livsfarlig arbeid i gruver.
Plutselig er en spade ditt eneste verktøy.
Slik skaper vi en ny generasjon med fattigdom, og den onde sirkelen fortsetter.

Jeg drømmer om å bli lege

Jeg elsket å gå på skolen, men foreldrene mine hadde ikke penger til skoleavgiftene. Jeg ble kastet ut av skolen fordi jeg ikke kunne betale. Det er risikabelt å jobbe i gruve. Det er hardt arbeid, men vi har ikke noe valg. Det var en hendelse i gruva som skremte meg veldig. Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. Siden har jeg ikke turt. Nå jobber jeg heller med andre ting rundt gruvene, som å hente vann, transportere sand, og å vaske opp. Vi tjener fra 500 til 5000 franc (ca 3 til 26 norske kroner) per dag. Men ikke hver dag. Jeg drømmer om å bli doktor og jeg håper at det er mulig, dersom jeg kan komme tilbake på skolen.- Daniel, 16

Daniel

Gruver, vold og traumer

Mange får store psykiske og fysiske problemer av arbeid i gruvene. Mange opplevelser herfra er traumatiske ting som det tar lang tid å bearbeide. I mange deler av DR Kongo henger gruvedrift sammen med krig. Væpnede grupper tar ofte over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift.

Disse gruppene trenger ofte penger for å finansiere krigføringen sin. Ved å ta over gruver, kan de tjene penger på mineralene. Det kan være mye å tjene på dette, men arbeiderne tjener nesten ingen ting. Mange militser jager lokalbefolkningen vekk fra områder med gruver med vold. Ofte bruker de voldtekt som et våpen. Det anslås at ca 50 kvinner voldtas hver time i Øst-Kongo. Dette er tall det er vanskelig å fatte. Mange blir utsatt for psykisk og fysisk vold, og mange blir tvunget til arbeide i livsfarlige gruver mot sin vilje. Med slik bagasje kan det være vanskelig å fungere godt i samfunnet.

Skolebenk

Løsninger og verktøy

Prosjektet skal gi ungdom verktøyene til å skape seg en fremtid. Gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse skal ungdom få bedre muligheter til en mer rettferdig sjanse i livet.

Yrkesopplæring

Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne seg en jobb. Årets prosjekt sikrer

  • opplæring i et håndverk som gjør ungdom selvstendige, og i stand til å velge vekk gruvearbeid.
  • undervisningstilbud hvor ungdom kan ta igjen tapt skolegang. Slik kan de som faller fra komme seg tilbake på skolebenken.
Laerer-globus

Rettighetsarbeid

Ungdom i DR Kongo har rettigheter, akkurat som alle andre steder i verden. Prosjektet vil:

  • organisere grupper i lokalsamfunnet som skal jobbe for barn og unges rettigheter.
  • tilby ungdom trening i å løse konflikter uten vold.
  • styrke og opprette elevråd og foreldregrupper på skoler. Slik kan elever bli hørt i spørsmål som angår dem på skolen.
Benedicte-15

Beskyttelse

Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:

  • jobbe for at geriljaledere og gruveeiere frigir ungdom som jobber som barnearbeidere, slik at de kan gå på skole.
  • lære foreldre og lokalsamfunnet om ungdoms rettigheter, og hvordan de kan forebygge overgrep.
  • henvise ungdom som har opplevd vonde ting til psykologer og leger.
Skolebenk-blid

Alle har rett til utdanning. Det er ikke bare noe vi mener. Det står også skrevet i loven i DR Kongo og i FNs barnekonvensjon. Årets prosjekt vil støtte 15.000 ungdom i gruvelandsbyer med verktøyene til å skape en mer rettferdig fremtid.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer