Aksjoner

Fokus-Aksjon

Denne aksjonen skal demonstrere hvor vanskelig det er å konsentrere seg når fokuset er et annet sted. Mange flyktninger bærer på traumer som plager dem i hverdagen. Om man ikke bearbeider disse traumene vil de ofte være i tankene og gjør det vanskelig å konsentrere seg i skolen.

Dette trenger du:

  • En stand som brukes til basen av oppgaven. Du kan tilpasse til hva du har tilgjengelig ved å bruke en bod, et bord eller et passende område.
  • Et brett med 20 forskjellige gjenstander å huske. Gjør det vanskelig, målet er at deltakeren ikke skal klare det.
  • Et teppe til å dekke til og avduke gjenstandene.
  • En stoppeklokke av noe slag for å holde tiden.
  • En høyttaler. Hold den gjemt så deltakeren ikke er forberedt på hva som skal skje.
  • Et valgfritt show som overraskelsesmoment. Her kan f.eks mennesker kledd i kostymer danse rundt eller foran deltakeren for å stjele deres oppmerksomhet og gjøre oppgaven med krevende,

Aksjonen vil gjennomføres følgende:

En person er stilt opp på et folksomt område og spør forbigående om de vil være med på en oppgave. Du kan lokke med at vedkommende kan vinne kule premier om man klarer det. Oppgaven er kims lek, som går ut på å memorere 20 gjenstander på 15 sekunder. Når deltakerens 15 sekunder starter, avdukes er aktivt show rundt deltakeren som vekker stor oppmerksomhet. F.eks høy musikk og mennesker som danser og skaper leven rundt deltakeren. Når deltakerens 15 sekunder er over vil det være umulig å huske oppgaven man skulle løse. Da forklarer man hvordan en flyktning som plages av traumer som ikke er bearbeidet ikke klarer å fokusere f.eks i skolen. Forklar deretter at at vi jobber med traumearbeid.

Eksempel på forklaring av oppgaven.

Var det vanskelig? Det er krevende å fokusere når det er kaos i bakgrunnen. Det synes alle. Men mange har det sånn hele tiden. For unge som har flyktet fra krig kan skolearbeid være som å spille kims lek midt i et sirkus, fordi vanskelige tanker skaper kaos i bakgrunnen. Da kan det være veldig vanskelig å lære seg nye ting. Og hvis du ikke lærer noe på skolen, har du et vanskelig utgangspunkt i livet. God psykisk helse er en forutsetning et godt liv.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer