Undervisningsopplegg Film

"Når verden ser oss" film & refleksjonsspørsmål

Mange unge føler at de ikke blir hørt, at ingen bryr seg, og at alt potensialet de har på innsiden er helt usynlig for verden. Det finnes mange liknende historier i Norge. Forutsetningene er kanskje forskjellige, men på innsiden er vi ganske like.

Norsk, Samfunnsfagene, Religion og Etikk, Livsmestring, Demokrati og Medborgerskap, Bærekraftig utvikling

Ca 20 min

Projektor/PC

Når verden ser oss (film)

Sør-Afrika er et urettferdig land hvor noen blir født med fordeler, og resten må jobbe dobbelt så hardt for å lykkes i livet. Her blir penger urettferdig fordelt, og det går utover trygghet og for mange, skolearbeid. Mange unge føler at de ikke blir hørt, at ingen bryr seg, og at alt potensialet de har på innsiden er helt usynlig for verden. Det finnes mange liknende historier i Norge. Forutsetningene er kanskje forskjellige, men på innsiden er vi ganske like.

Refleksjonsspørsmål

Under er det er rekke refleksjonsspørsmål til filmen, som man kan stille elevene i etterkant av filmen. Man kan be elevene svare på spørsmålene skriftlig, ha gruppediskusjoner, en plenumsrefleksjon med hele klassen, la elevene velge ett/flere spørsmål som de kan skrive en tekst utfra, eller lage en presentasjon. Bruk dem på den måten som passer best for deres elever!

Refleksjonsspørsmålene:

 1. Filmen heter «Når verden ser oss». Hvorfor tror du den har fått dette navnet?
 2. I filmen hevdes det at i Sør-Afrika, så henger trygghet sammen med hvor god råd du har. Hva betyr det?
 3. Hva er økonomisk ulikhet?
 4. Hvordan kan dårlig økonomi ha en sammenheng med hvordan vi har det på innsiden? Reflektér.
 5. Hvordan henger ting som skjer hjemme sammen med hvordan man gjør det på skolen?
 6. Har alle like forutsetninger for å gjøre det bra på skolen? Hvorfor/hvorfor ikke?
 7. Amanda forteller oss at hun begynte å lese Bamse på barneskolen. Hvordan påvirket det livet hennes?
 8. Sitat: «Hvis vi uttrykker det vi har på innsiden, kan det som kommer ut hjelpe oss å håndtere livet, og å connecte med andre mennesker.» Hva menes med denne setningen?
 9. Hva er "toxic masculinity"? Hvorfor er det noe vi burde bekjempe?
 10. Noen blir med i fritidsaktiviteter. Noen blir med i kriminelle gjenger. Har fritidsaktiviteter og kriminelle gjenger noe til felles? Hvorfor/hvorfor ikke?
 11. Sitat: «De som hater mennesker, jeg føler at de egentlig bare leter etter noen som kan elske dem.» Hva betyr det? Er du enig?
 12. Anke sier at alle fortjener nye sjanser hvis de gjør dårlige ting. Er du enig? Hvorfor/hvorfor ikke? Fortjener man en ny sjanse uansett hva man har gjort?
 13. Sitat: «ingen blir født slemme» Er du enig?
 14. Er personligheten vår bestemt av genene våre, eller er det miljøet vi vokser opp i som bestemmer hvordan vi blir som voksne? Diskutér.
 15. Sitat: «Hver person her i Ravensmead har en person inni seg, som er i et bur.» Hva tror du Junaid mener med det?
 16. Mange av ungdommene i filmen føler at de ikke blir sett og hørt. Føler du at du blir sett og hørt? Hvorfor/hvorfor ikke?
 17. Hvem var Benjamin Hermansen? Hvilken betydning har han i nyere norsk historie?
 18. Anke sier «Ungdom har en stemme. Til å snakke med.» Hva mener hun med det?

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer