skolesatsing under borgerkrig

Image95

skolesatsing under borgerkrig

Mål

Bygging av skoler i Nicaragua

Innjobbede midler

10 600 000

Organisasjon

Kirkens Nødhjelp og CEPAD (Consejo de iglesia Evangelica Pro-Alianza Denominacional)

Image76

Problemet

I 1983 var Nicaragua midt oppe i en blodig borgerkrig med skarpe politiske overtoner. Etter 43 år med diktatorstyre, tok de venstreorienterte Sandinistaene makten i 1979. Samme år ble den høyreorienterte og antikommunistiske motstandsgruppen Contras stiftet, for å kjempe mot den nye regjeringen. Dette var midt under den kalde krigen. USA støttet Contras for å bekjempe det de anså som en sosialistisk fiende, og Sovjetunionen støttet Sandinistas, som de anså som sine støttespillere. Slik ble begge sider forsynt med store mengder våpen, og krigen ble blodig og prisen for samfunnet høy.

Image90

Konsekvenser

Fire tiår med diktatur hadde skapt et landbruk fokusert på dyre eksportvarer som bomull og sukker. Mesteparten av inntektene herfra gikk i lomma på eliten. Med den nye regjeringen skulle landet fordeles på nytt til bønder som kunne produsere mat til befolkningen. Men det er komplisert å sette opp en landbruksøkonomi mens landsbygda er åsted for en blodig borgerkrig.

Samtidig satte den nye regjeringen i gang en ny kampanje for å heve lese- og skriveferdighetene i landet, og hadde stor suksess med dette. Tiden for å satse på undervisning hadde kommet.

Image106

Løsningene

Bygging av skoler

OD 1983 ga støtte til bygging av skoler i den sørøstlige delen av Nicaragua, ikke langt unna grensen til Costa Rica. I denne dramatiske og blodige perioden av landets historie, var skolegang et av feltene hvor Nicaragua gjorde fremgang i løpet av 1980-tallet.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer