Urfolks rettigheter

1992 plakat

Urfolks rettigheter

Mål

Arbeid for urbefolkningenes rett til å ta vare på egen kultur og språk i Costa Rica, Ecuador, Bolivia og Brasil

Innjobbede midler

26 400 000

Organisasjon

SAIH, Regnskogsfondet, Norsk Folkehjelp og Utviklingsfondet

Bakgrunn og prosjekt

I 1492 prøvde Christofer Columbus å finne sjøveien til India. Han mistet kursen, krysset Atlanterhavet ved en feil, og landet i på Bahamas i det karibiske hav. Columbus var ikke første menneske i Amerika, for der hadde det allerede bodd mennesker i over 10.000 år. Etter Columbus kom mange andre spanske og portugisiske skip til Amerika, i håp om å finne rikdom. Europeerne kom med avansert våpenteknologi, og med sykdommer som urfolkene i Amerika ikke hadde noe immunforsvar mot. I løpet av de neste århundrene døde mange titalls millioner mennesker, og den opprinnelige befolkningen ble redusert med 80-90%. Gradvis ble befolkningen blandet med, og erstattet av, europeere. I de fleste av landene ble spansk og portugisisk offisielle språk, og urfolks kultur og språk ble undertrykket. Ved å glemme opphavet sitt, skulle urfolk akseptere sine nye, europeiske herskere.

500 år etter at Columbus “oppdaget “ Amerika satte OD søkelyset på indianernes situasjon på kontinentet. Prosjektene vektla indianernes rett til å ta vare på sin egen kultur og sine egne språk.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer