Utdanning for jenter i Bangladesh

DSC 0027

Utdanning for jenter i Bangladesh

Mål

OD 2008 skal gi jenter i Bangladesh kontroll over eget liv gjennom et ettårig kurs.

Innjobbede midler

28 800 000

Organisasjon

Strømmestiftelsen

DSC 0041

Problemet

Det er tøft å være ung i Bangladesh, spesielt for jenter.

Av de over 150 millioner innbyggerne i Bangladesh er 23 prosent tenåringer. Hele 57 prosent av tenåringsjentene går ikke på skolen. På landsbygda blir jentene ofte giftet bort i svært ung alder, fordi foreldrene regner dem som en byrde for familien fordi de ikke bidrar med noen inntekt til familieøkonomien. Uten kunnskap om livets realiteter blir tenåringene mødre i altfor ung alder, og frarøves sine rettigheter.

MG 0002

Løsning

For å gi jenter kontroll over eget liv har Strømmestiftelsen i samarbeid med Operasjon Dagsverk utviklet Shonglap. Shonglap betyr dialog på bengali. Ettårig Shonglap kurs inkluderer lese- og skriveferdigheter, kunnskap om helse, hygiene og rettigheter og enkel opplæring i ulike typer yrker.

Rettighetsopplæring

Shonglap kursene fokuserer på å utvikle ferdigheter gjennom samhandling i Shonglap-gruppene. Deltakerne blir bevisste på at de selv har store ressurser, får økt selvtillit, samt kunnskap om egne rettigheter, roller og ansvar.

Yrkesopplæring

Yrkesopplæring gir muligheten til å tjene egne penger, noe som gir jentene helt nye muligheter i livet – de blir sjef i eget liv. Yrkesopplæringen er for det meste landbruksbasert, for eksempel hønseoppdrett, kvegdrift, planteskole, soppdyrking og ulike typer matlaging. Etter å ha fullført Shonglap-kursene blir deltakerne tilbudt rentefrie lån til å starte opp egne virksomheter. Noen blir sertifisert til å lære yrket sitt videre til andre unge i lokalmiljøet sitt, blant annet gjennom nye Shonglap-kurs. Andre starter også opp egne virksomheter, der de lærer opp og ansetter andre unge, spesielt jenter.

Ungdom blir endringsagenter

Shonglap er blitt et flaggskip for myndiggjøring av vanskeligstilte unge jenter i Bangladesh. Både Shonglap-jentene og Prottoy-guttene tar roller som endringsagenter i samfunnet. Ungdommene lærer om sosial bevissthet, økonomisk virksomhet og ikke minst å forhindre utnyttelse av kvinner og barn.

DSC 0360

Hva har vi gjort?

2013 var det nest siste året for OD-programmet Shonglap i Bangladesh. I løpet av de siste fem årene har det skjedd store endringer i mange lokalsamfunn. En av de viktigste tingene som er skjedd er at deltakerne rapporterer at de nå sier hva de mener i familiene sine og i lokalsamfunnet. Også guttene har deltatt i et eget Shonglapkurs, Prottoy, for gutter.

  • Gruppene jobber hele tiden i sine landsbyer for å forebygge og stoppe tidlige ekteskap, medgift og vold mot kvinner. Shonglap har en sterk virkning på barneekteskap, og andelen barneekteskap i landsbyer med Shonglap går klart ned.
  • Ungdom har tilegnet seg lederegenskaper og er endringsagenter i eget lokalsamfunn, der de utfordrer det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret. Etter endt kurs har hele 52 748 ungdommer deltatt i oppfølgingsprogram.
  • Yrkesutdanningen har gjort at mange nå fått seg jobb og har en egen inntekt. Noen av jentene har også vært aktive i lokalradio og laget «Shonglap Voice» - programmer som tar opp temaer som barneekteskap, medgift og kvinnediskriminering. 18 episoder er produsert til nå, og disse sendes med jevne mellomrom på de to kanalene Naf Radio og Nalta Radio.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer