Utdanning for ungdom på flukt

Utdanning for
ungdom på flukt
Oppdatering: Hvordan påvirker korona prosjektet?
Korona gjorde det vanskelig for en del skoler å delta på OD i 2020. Konsekvensen er at innjobbet beløp er lavere enn forventet. Med mindre penger tilgjengelig er det nødvendig å nedskalere prosjektet i Nord-Uganda. På grunn av strenge smitteverntiltak er det også nødvendig å starte opp forsiktig. Prosjektet gjennomføres nå i et begrenset område. Målet er at prosjektet skal nå 300 ungdommer i 2021. Det anslås nå at 3 300 ungdommer vil delta de neste fire årene. Mot slutten av 2021 vil vi vite mer om gjennomføringen av prosjektet for de neste tre årene.
Mål
OD2020 skal gi 10 200 ungdom på flukt en rettferdig sjanse i livet
Innjobbede midler
13 200 000
Organisasjon
Strømmestiftelsen

Problemet
Millioner av mennesker fra Sør-Sudan har flyktet over grensa til Uganda fra en blodig borgerkrig. Mange bearbeider traumatiske opplevelser, og sliter med vanskelige tanker i lang tid.
I Sør-Sudan har det vært krig mesteparten av den nyere historien. Dette er komplisert, men i korte trekk handler konflikten om politikk, makt, naturressurser og etnisitet. Krigen har vært veldig brutal, og de som betaler prisen for konflikten er helt vanlige folk. Mange har opplevd drap og mishandling, og millioner er på flukt


Konsekvensene
Hvis vi mennesker er veldig redde over lang tid skjer det noe i kroppen, i tankene og følelsene våre. Hjertet slår fort, kanskje du begynner å svette eller blir kvalm. Det kan bli vanskelig å få sove og kanskje får man mareritt om det som har skjedd, kanskje begynner man å tisse på seg om natten og kjenner seg veldig anspent i kroppen. Når vi er redde er det vanskelig å lære nye ting, det er liksom ikke plass til noe annet i hodet. Konsentrasjonen blir borte og det kan være vanskelig å følge med på skolen.
Dette er hverdagen for mange flyktninger. Flyktninger har også dårligst tilgang til skole av alle. På verdensbasis går 84% av unge på ungdoms- eller videregående skole. Blant flyktninger i samme aldersgruppe går bare 24% på skolen. Hvis du har flyktet fra hjemmet ditt til et land hvor du kanskje ikke snakker språket, har lite penger, og mangler kanskje rene klær og vann, er det vanskelig å komme seg ut av situasjonen uten tilgang på skole.

Løsningene
1. Traumebehandling
Mange unge på flukt er blitt utsatt for vold og overgrep. Dette gjør at både skolen og hverdagen kan bli vanskelig å håndtere. Prosjektet tilbyr gruppeterapi og samtaler for ungdom som sliter med vanskelige opplevelser.

2. Dialog
Ungdom som har flyktet til Nord-Uganda lever side om side med lokalbefolkningen. Prosjektet skal jobbe for at de to gruppene skal bli kjent og forstå hverandre bedre, for å unngå konflikt. Programmet er designet slik at ungdommene skal spre denne kunnskapen videre.

3. Utdanning
Uten grunnleggende utdanning har du få muligheter i livet. Prosjektet skal gi lese- og skriveopplæring, og opplæring i et yrke. Med utdanning kan ungdom selv skape seg en bedre framtid.
Nyahoji fra Sør-Sudan forteller oss om hvordan traumer påvirker livet
Dette har skjedd så langt:
Prosjektet er godt i gang. Ungdomsledere har fått opplæring, rådgivere i mental helse er blitt rekruttert og ti livsmestringsgrupper har startet opp. Totalt får 303 ungdommer nå grunnleggende utdanning. De er mest jenter som deltar. Selv om de fleste er flyktninger (213), jobber prosjektet også med lokale ungdommer (90).
Ni av de ti livsmestringsgruppene har allerede satt i gang med å dyrke grønnsaker som tomater, paprika og løk. Hensikten er delvis å lære mer om dyrking av grønnsaker, men det bidrar også med inntekter til gruppene.
55 av ungdommene i livsmestringsgruppene er med i sparegrupper. Det vil hjelpe dem når de skal starte egen virksomhet.
Så langt har 27 personer søkt støtte hos rådgivere i mental helse for å snakke om vanskelige ting.