Push grensene!

Verden er full av grenser

Grenser kan beskytte, men også hindre oss, eller skille oss fra hverandre. Millioner fra Sør-Sudan har flyktet fra en brutal borgerkrig og etterlatt alt.

Men noen ting kan vi ikke flykte fra. Minnene og følelsene våre blir alltid med oss. Det gjør heldigvis også potensialet vårt. Og når verden er full av hindringer, må vi pushe grensene for å komme framover.

Skjermbilde 2020 08 03 kl 15 04 40

Del 1: Landegrenser

DA VI MÅTTE DRA

Landegrenser

Millioner av mennesker fra Sør-Sudan har flyktet over grensa til Uganda fra en blodig borgerkrig. Mange bearbeider traumatiske opplevelser, og sliter med vanskelige tanker i lang tid.

Nyahoji fra Sør-Sudan forteller oss om hvordan traumer påvirker livet

Å flykte fra krig

  • Sør-Sudan er verdens yngste land. Landet har bare eksistert siden 2011, men i denne regionen har det har bodd mennesker lenger enn noe annet sted i verden. Før Sør-Sudan ble en selvstendig stat i 2011 var det en del av landet Sudan. Der har det vært krig i over 40 år. Siden 2013 har det vært borgerkrig i Sør-Sudan.
  • Når Sør-Sudan skulle “starte opp” hadde de nesten ingenting. De måtte bygge et land fra bunnen av. Med alle systemer som veier, sykehus, skoler, politikk og politi. Dette var ikke lett, og mange var uenig om hvordan dette skulle gjøres.
  • Det er flere forskjellige grupper som kriger mot hverandre. De kriger om politikk, makt, og naturressurser som for eksempel olje. I tillegg er det forskjellige etniske grupper som kriger mot hverandre. De etniske gruppene er folkegrupper med forskjellige kulturer, språk og holdninger.
  • Denne krigen har vært veldig brutal, og de som betaler prisen for konflikten er helt vanlige folk. Mange har opplevd drap og mishandling. 2.2 millioner mennesker har flyktet fra Sør-Sudan til ulike naboland, mange av dem til Uganda.
Svart pa rod

Traumer

Hva er traumer?

av Nora Sveaass, professor emeritus i psykologi & Ida Sofie Karlsrud, psykolog

Kan du huske en gang du var veldig redd? Hva skjedde med tankene dine? I kroppen din og medfølelsene?

En traumatisk hendelse er en situasjon som skjer plutselig, er veldig dramatisk og hvor du tenker at du kan komme til å dø. Eller du ser at noen du er glad i bli alvorlig skadet eller er i ferd med å dø.

Hvis vi mennesker er veldig redde over lang tid skjer det noe i kroppen, i tankene og følelsene våre. Hjertet slår fort, kanskje du begynner å svette eller blir kvalm. Det kan bli vanskelig å få sove og kanskje får man mareritt om det som har skjedd, eller om ting man er redd for at skal skje i fremtiden. Kanskje begynner man å tisse på seg om natten og kjenner seg veldig anspent i kroppen, som man er klar til kamp hele tiden.

Hvordan kan traumer påvirke unge mennesker?

Lever du i situasjoner preget av konstant fare og uro, vil takene dine kunne bli mørke og vanskelige, du føler ofte at håpet forsvinner.

Kanskje slutter vi å gjøre det vi liker fordi vi er redde eller fordi noe farlig skjedde forrige gang vi gjorde akkurat det. Som å spille fotball eller henge med venner. Når vi er redde er det vanskelig å lære nye ting, det er liksom ikke plass til noe annet i hodet. Konsentrasjonen blir borte og vi kan oppleve det som vi ikke har ordentlig kontroll over vårt daglige liv. Derfor kan det være vanskelig å gå på skolen.

Samtidig er det også veldig viktig med skolegang, fordi en får muligheten til å lære, utvikle seg, slappe av, være sammen med andre og drømme om en bedre fremtid. Samtidig er det viktig å huske på at barn og unge som lever med belastninger ofte har mye styrke i seg. Det er viktig å skape situasjoner som kan gi dem håp og tro på seg selv og sine omgivelser. Vi vet at mennesker heldigvis har god evne til å komme videre selv etter mange og alvorlige belastninger og opplevelser. Men det vil ofte kreve at det finnes støtte, hjelp og forståelse, og at de opplever at noen ser dem og forstår deres situasjon.

« Jeg ble veldig tynn, for jeg hadde hele tiden depresjoner. (..) For å rømme fra tankene, var jeg sammen med vennene mine hele tiden. »

Nyahoji Født i Sør-Sudan

Skjermbilde 2020 08 03 kl 15 04 07

Del 2: Kulturelle grenser

I ET NYTT LAND

Kulturelle grenser

Verden er full av usynlige grenser, og det er ofte vanskelig når ulike grupper som ikke kjenner hverandre skal leve sammen. Å komme til et nytt land er ikke alltid enkelt.

Hadi, Nyahoji og Erisa forteller oss om hvordan det er å komme til et nytt land

Etter at man har flyktet fra en konflikt til et annet land, er det ikke alltid at konfliktene er over. Flyktninger fra Sør-Sudan kommer av og til i konflikt med lokalbefolkningen, og av og til oppstår konflikter mellom ulike etniske grupper i flyktningområdene.

Mange av de sørsudanske flyktningene i Nord-Uganda opplever at de lokale utnytter dem som billig arbeidskraft. Mange kvinner ender opp med å måtte gi seksuelle tjenester til lokale menn for å få tilgang på mat til å forsørge familiene sine, og mange steder oppstår det konkurranse og konflikt rundt jobber.

I flyktningleire i Nord-Uganda, har flere sørsudanske flyktninger blitt drept og såret, og hundrevis har mistet hjemmene sine etter konflikter med andre etniske grupper fra hjemlandet i flyktningområdet de bor i.

Uganda og flyktninger

Akkurat nå er nesten 80 millioner mennesker i verden på flukt fra hjemmene sine. Rundt halvparten er under 18 år. Mange tror at de fleste flyktninger kommer til Europa. Det er feil. De fleste flykter til et annet sted i landet de bor i, eller til nabolandene sine.

Uganda er blant landene i verden som har tatt imot flest flyktninger. I Nord-Uganda bor nå nærmere 1,2 millioner mennesker i flyktningleire. De fleste av disse har rømt fra Sør-Sudan. I fjor tok Uganda imot 133.366 nye flyktninger, flere enn noe annet land i verden.

Flyktningene fra Sør-Sudan har blitt tatt godt imot, men det er alltid utfordringer knyttet til relasjoner mellom flyktninger og lokalbefolkning.

Ninno jackjr CG6 Gd QIOY unsplash

Flyktninger,

Rhino Refugee camp, Nord-Uganda. Foto: Ninno Jack Jr.

« Mange ungdommer tror at de ikke kan oppnå drømmene sine, bare fordi de har et annet etternavn. Bare fordi de er fra et annet land. »

Erisa, 18 år Født i Albania

Skjermbilde 2020 08 03 kl 15 03 53

Del 3: Grenser som holder oss tilbake

ALLE FORTJENER EN SJANSE

Grenser som holder oss tilbake

Ungdom som har flyktet fra alt, mister også skolegangen sin. Dette skaper grenser for hvor langt en kan nå i livet. Mange får ikke nødvendig kunnskap, og det blir vanskelig å skaffe seg en jobb og en inntekt.

Erisa, Nyahoji og Hadi forteller oss om drømmene sine, og hvorfor alle fortjener en sjanse

Klasserom

Flyktninger og utdanning

Utdanning skaper muligheter i livet. Men lærere og skoler koster penger, og mange steder er det vanskelig å tilby alle skolegang. Flyktninger har dårligst tilgang til skole av alle. De fleste byer og tettsteder har skoler, men hva om du bor i en flyktningleir?

På verdensbasis går 84% av unge på ungdoms- eller videregående skole. Blant flyktninger i samme aldersgruppe går bare 24% på skolen. Hva er konsekvensene? Flyktninger gjennomgår mye vanskelig. Du har flyktet fra hjemmet ditt, kanskje sett forferdelige ting, du er kanskje i et land hvor du ikke snakker språket, har lite penger, og mangler kanskje rene klær og vann. Du vil komme deg ut av situasjonen, få en jobb, tjene penger til klær, mat, og tak over hodet. Men hvordan gjør du det uten tilgang på skole? Unge uten utdanning får ofte de dårligste jobbene, og mange ender opp i fattigdom.

IMG 20200617 113007 647

Heldigvis er vi ungdom laget av noe helt spesielt.

Vi er rent potensiale. Vi er ikke skapt for å stå i bakgrunnen og glemmes, eller la oss stoppe av teite grenser. Hvem startet studentopprørene i 68', den arabiske våren og klimastreikene? Det var ungdom. Ingen skal komme å fortelle oss hva vi ikke kan få til.

Kanskje det er akkurat du som finner kuren mot kreft, blir statsminister eller filmstjerne. Mange av menneskene du beundrer er flyktninger, eller barn av flyktninger. Hva om de aldri hadde fått sjansen? Vi har alle lyst til å vise verden hva vi kan, at vi kan flytte fjell og endre fremtiden. Det eneste vi trenger er en rettferdig sjanse.

IMG 20100108 043851 134

Bilder fra flyktningområde i Nord-Uganda

IMG 20200619 135812 943
IMG 20200617 200536 302
IMG 20100107 224020 1
IMG 20100102 164828 406
IMG 20100107 231443 118
Fullsizeoutput 15e4
Bonga local 37 1

Del 4: Tiltakene

HVA SKAL OD-PENGENE GJØRE?

1. Traumebearbeiding

Mange unge på flukt er blitt utsatt for vold og overgrep. Dette gjør at både skolen og hverdagen kan bli vanskelig å håndtere. Prosjektet tilbyr gruppeterapi og samtaler for ungdom som sliter med vanskelige opplevelser.

IMG 0088

2. Dialog

Ungdom som har flyktet til Nord-Uganda lever side om side med lokalbefolkningen. Prosjektet skal jobbe for at de to gruppene skal bli kjent og forstå hverandre bedre, for å unngå konflikt. Programmet er designet slik at ungdommene skal spre denne kunnskapen videre.

Bonga local 9 1

3. Utdanning

Uten grunnleggende utdanning har du få muligheter i livet. Prosjektet skal gi lese- og skriveopplæring, og opplæring i et yrke. Med utdanning kan ungdom selv skape seg en bedre framtid.

Bonga local 37 1

På flukt fra krig er livet fullt av hindringer. OD2020 skal gi 10 200 ungdom en rettferdig sjanse.

Prosjektet skal gjennomføres av Strømmestiftelsen i Nord-Uganda. Les mer om Strømmestiftelsen sitt arbeid her

Se kampanjen fra 2020 her!

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer