2022: Psykisk helse i Uganda

Topp staende 16 Topp liggende

Livet suger skikkelig noen ganger. Alt faller fra hverandre, men det er umulig å sette ord på det. I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om, og det gjør livet tøft for ungdom. Det er dritskummelt å åpne seg, men det er mye verre å la alle de vonde tingene være i fred, få slå rot og gro. Snakk om alt som suger!

INTERNASJONAL UKE
17-28 oktober

OD-DAGEN
3. november

Psykisk helse kan knyttes til FNs bærekraftsmål 3.
Sjekk ut aktuelle undervisningsressurser i tråd med læreplan og kompetansemål.

Balong

Gulu, Nord-Uganda

Tittel1 7
Litt Om Uganda 4
00200450 87a5cck10af656e285km69c31 570x359

Historien

I skyggen av krigen

Uganda har en lang historie som går titusenvis av år tilbake i tid. Nord i Uganda finner du byen Gulu. Den har en helt spesiell historie. I 20 år var den sentrum for en veldig brutal borgerkrig, hvor hundre tusen mennesker døde, og enda flere rømte fra hjemmene sine. I 2006 flyttet krigen seg ut av Uganda, og i dag er Gulu er et relativt trygt sted. Men et resultat av krigen er at det i Gulu finnes tusenvis av ungdommer som har vokst opp uten foreldre. Og mange av de som mistet foreldrene sine da de var små, er i dag tenåringer.

Gulu kart

Ensomhet er en følelse mange unge i Uganda kjenner ofte

 

Millie

Millie er 16 år, og har vokst opp på fosterhjem i Gulu. Hun vet ikke hvordan foreldrene hennes døde, annet enn at det skjedde mens hun var veldig liten. Hennes omsorgspersoner har vært personer på fosterhjemmet hun vokste opp, og hun ble aldri kjent med foreldrene sine. På fosterhjemmet fikk hun det aller meste: Et nytt hjem, en fostermor, utdannelse, kjærlighet. Men uten en biologisk familie å støtte seg på, er det ikke uvanlig å føle seg veldig alene.

"Du føler deg forlatt. Du føler deg alene. Noen ganger føler du at du ikke har noe formål i verden. At det er bare deg alene." sier Millie. "Det er veldig tomt."

Jenny kvadrat

Millie,

16
Loop 2 bilde

Ensomhet

Hva er ensomhet?

Ensomhet er en ubestemt lengsel eller et savn etter andre mennesker. Å være alene er ikke det samme som å være ensom. Det er en følelse mange kan kjenne selv om det er sammen med andre.

Vi har ulikt behov for sosial kontakt. Noen vil være sammen med andre hele tiden, og noen trenger mye alenetid. Ensomhet kan henge sammen med en følelse av å ikke bli forstått, eller ikke blir godtatt for den du er. Er du ensom over tid, kan det utvikle seg til psykiske lidelser slik som depresjon og angst. Ensomhet kan gjøre det vanskelig å takle stressende situasjoner og føre til dårlig selvtillit. Ensomhet er usynlig fra utsiden, og det kan være vanskelig å fortelle til andre.

 

Ensomhet blant unge i Norge

Ensomhet er ikke bare noe du finner i Uganda. Det er en helt vanlig følelse i Norge også. Faktisk er det noe de fleste kjenner med jevne mellomrom i løpet av livet.

  • 83,7% har følt seg ensomme i løpet av det siste året
  • 40,2% savner ofte noen å være sammen med på fritiden
  • 37,7% føler seg ofte isolert fra andre mennesker
4 1

Kilde: Status Ung 2022, undersøkelse om unges psykiske helse, Mental Helse Ungdom

« Ensomhet er den verste følelsen. I andre klasse flyttet bestevenninna mi til vestlandet. Uansett om jeg var på fest eller på håndballtrening følte jeg meg helt alene, hele tiden. »

Linnea, 16 Tønsberg

IMG 6749

Lucy kjenner på mange vanskelige følelser, men sier at det hjelper å snakke med andre

Loop 1 bilde

Tabuer

Vanskelige ting å snakke om

Følelser er tabu å snakke om i Uganda. Mange ungdommer har nesten ingen å snakke med om disse tingene, men noen finner en å stole på og dele tankene sine med.

Det er det nok mange som kjenner seg igjen i Norge. 22,4% av unge i Norge sier de har ingen venner de kan stole på og betro seg til. 37,7% føler seg ofte isolert fra andre. I Uganda er det enda vanskeligere å dele med andre. Psykisk helse er et tabu mange synes er skummelt. Det bor 45 millioner mennesker i Uganda, men det er kun 35 psykologer i hele landet. Det vil si at det i praksis nesten ikke finnes noen å dele følelser med for ungdom med tunge tanker.

 

Lucy

Lucy er 16 år gammel. Hun husker faren sin fra hun var veldig liten, og har bodd av og på hos slektninger, men i hovedsak vokst opp på fosterhjem i Gulu. Hun sier at hun synes det er vanskelig å vite hvor man hører hjemme, når man har vokst opp uten foreldre.

"Jeg vet ikke hva som vil skje videre med meg. Det er bare to år til jeg fyller atten." sier hun, "Og da er du en voksen. Andre har foreldre som kan støtte seg, men det har ikke jeg."

Fiona kvadrat

Lucy,

16

Stacy og Phoebe oppdaget at de kunne dele tankene sine med hverandre, og at det gjorde følelsene mye lettere å håndtere

 

Tabuer blant unge i Norge

Tabuer betyr ikke nødvendigvis at det er helt umulig å snakke om et tema. Men mange opplever at det er veldig vanskelig å åpne seg om følelsene sine i Norge.

  • 79,1% sier at de er redde for å bli avvist.
  • 22,4% har ingen venner de kan stole på og betro seg til
  • 50% synes det er vanskelig å snakke om følelser med venner og familie.
1 2

Kilde: Status Ung 2022, undersøkelse om unges psykiske helse, Mental Helse Ungdom

Loop 3 bilde

Snakk om det!

Snakk om det!

En av de viktigste forsvarene mot tunge tanker er familie og venner. Gode og nære relasjoner er viktige for mennesker. Mange er redde for å hva som kan skje hvis de deler.

I Norge sier fire av fem at de er redde for å bli avvist hvis de deler følelsene sine. Det er dritskummelt å fortelle noe ekte til andre. Tenk om de bare ler av deg? Det føles ofte tryggere å si at alt er ok. En viktig del av det å ha nære relasjoner er å ha noen å snakke med. Å snakke om hvordan man har det er ikke lett. Over halvparten av unge i Norge sier at de synes det er vanskelig å snakke om følelser med venner og familie.

 

Stacy og Phoebe

Stacy pleide aldri å snakke med noen om følelsene sine. Hun hadde en vanskelig barndom, og mange mørke tanker. Ofte trakk hun vekk fra andre mennesker, og satt alene på skolen.
"Det føltes som om jeg brant opp innvendig." sier hun "Det var som om hodet var i ferd med å eksplodere."
Så møtte hun Phoebe. Hun oppdaget at hun kunne fortelle henne alt, og at Phoebe også stolte på henne, og fortalte om alle sine egne tanker.
"Før var jeg bare for meg selv." sier hun "men nå kan jeg le, synge, og danse!"

F og S

Phoebe,

17 (venstre) og Stacy, 17(høyre)

« Det er skikkelig vanskelig for gutter å åpne seg. Jeg pleide å holde alt for meg selv, men én dag turte jeg plutselig å si noe ekte. Det føltes sykt bra! »

Milan, 17, Trondheim

Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 35 34

Nære vennskap kan være en av de viktigste forsvarene mot tunge tanker og ensomhet

 

Dette skal vi gjøre

Ungdom i Uganda blir verken tatt på alvor av voksne, av skolen, eller av politikerne. For å skape et samfun hvor ungdom kan snakke om alt det vanskelige i livet, skal vi gjøre tre ting:

1. Bryte ned fordommer

I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om. Det er farlig! Mange med psykiske helseplager blir bedt om å tie stille og tenke på noe annet. Derfor skal ungdom selv få lage kampanjer som viser at psykiske helse er viktig å snakke om.

1 Kampanje

2. Støtte skoleungdom

Ungdom på skoler i Uganda har få å snakke med når livet blir vanskelig. Psykisk helse er tabu, og få vet hvordan man skal håndtere det på skoene. Vi skal lage et samtaletilbud på ti skoler, så elever kan snakke med noen når hverdagen blir for mye.

Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 51 24

3. Påvirke politikerne

For at psykisk helse skal bli tatt på alvor, må vi snakke med politikerne! Hvis ikke politikerne bryr seg om unges psykiske helse, er det umulig å få gjort noe med det. Vi skal jobbe målrettet med politisk påvirkning for å få dem til å forstå alvoret.

Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 50 10

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer