Smartere. Bedre levetid. Mer kapasitet.

OD 19 HERO STILL

Smartere.
Bedre levetid.
Mer kapasitet.

Verden går fremover. Teknologien blir bedre hver dag, og den forbedrer vår reise gjennom livet.  Men hva er egentlig prisen for denne reisen?
Flybilde til reiseloop

Del 1

Den lange reisen

Til hvilken pris?

Mobilen, paden eller laptopen du leser på akkurat nå inneholder mineraler som kanskje er gravd ut med hammer og meisel av mørke gruver i Øst-Kongo. 40.000 av unge, akkurat som deg, risikerer hver dag livet for mineralene mobilene våre lages av.

En vond og skummel reise

Det er en skummel reise du legger ut på hvis du drar til en gruve for å jobbe. Den lille landsbyen Mwenga mellom fjell og jungel i Øst-Kongo er en typisk gruveby. Her bor noen tusen mennesker, og de aller fleste som bor her må fra tid til annen jobbe i gruver for å hjelpe til med familieøkonomien. I disse gruvene graves mineraler som coltan og kasitteritt ut for hånd av gruver inne i fjellet.

OD Kongo Gruveby
Reisen til gruvene er for mange en vond reise, hvor du må forberede deg mentalt for at hva som helst kan skje. Ikke alle som reiser til gruver for å jobbe kommer tilbake til landsbyen sin i live.
gruveinngangen
IMG 6074

Ikke alle som reiser til gruver for å jobbe kommer tilbake til landsbyen sin i live.

IMG 5994

Landsbyen Mwenga i Øst-Kongo

IMG 6026
IMG 6021 1
IMG 6132
vann i gruven
IMG 6058
IMG 5996
IMG 6155
vann med gruvearbeidere
IMG 6177
Kopi av IMG 5885
gruvearbeider sittende¨
P1010094 kopi
vann med verktøy
IMG 5855
kobolt
IMG 5811

IMG 7615

Mukamba,

16 år gammel, fra Mwenga.

En sykt skummel jobb

Jeg er 16 år gammel. Jeg sluttet på skolen da jeg gikk i første klasse på videregående for to år siden. Siden har jeg jobbet i gruvene fordi jeg ikke har penger til skolen. Jeg vil gjerne fortsette på skolen. Det er et vanskelig liv i gruvene. Vi må slite mye for pengene. I gruvene, kutter jeg ved, og knuser steiner som inneholder mineraler. Hvis det ikke er noen slike oppgaver må jeg ned i gruva, men jeg er så sykt redd for denne jobben. Det er kjempefarlig.

Det er en oksygentank som sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. Det skjer jordskred, og folk får hudinfeksjoner og folk får lungebetennelse og andre sykdommer på grunn av forholdene der nede. Mange mennesker jeg kjenner har blitt funksjonshemmet av ulykker i gruvene, og andre har dødd.

Sjekk ut Daniel & Mukamba's Instagram

« En oksygentank sender luft ned i gruva, og det hender at vi går tom for oksygen mens det er noen der nede. »

Mukamba, 16 år Mwenga

Koboltbilde til prisloop

Del 2

Den menneskelige prisen

Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomsskolen. Utdannelse gir resultater først i framtiden, og mange familier trenger en ekstra inntekt. Slik ofres ungdoms muligheter i morgen til fordel for raske penger i dag.

Prisen for dette valget betaler ungdom i DR Kongo resten av livet. Utdannelse er et verktøy som kan resultere i et yrke eller en universitetsutdannelse. Uten utdannelse er plutselig det eneste du er kvalifisert til ufaglært og livsfarlig arbeid i gruver. Plutselig er en spade ditt eneste verktøy for å skape deg en fremtid. Slik skaper vi en ny generasjon med fattigdom, og den onde sirkelen fortsetter.

innenfra gruven

« Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. »

Daniel, 17 år Mwenga

Stor påkjenning både psykisk og fysisk

Arbeid i gruver er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Mange opplevelser herfra er traumatiske ting som det tar lang tid å bearbeide. Gruver er skumle steder, og for mange tar det lang tid å bearbeide opplevelsene i gruvene.

« Mange får psykiske problemer. Før de går inn i gruva, er det mange som ruser seg fordi de er redde, og for å holde ut de fysiske smertene »

Faraja, 16 Gruvearbeider

Gruver og seksuell vold

I mange deler av DR Kongo henger gruvedrift sammen med krig. Væpnede grupper tar ofte over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Disse gruppene trenger penger for å finansiere krigføringen sin. Ved å ta over gruver, kan de tjene penger på mineralene. Mange væpnede grupper jager lokalbefolkningen vekk fra områder med gruver med vold. Ofte bruker de voldtekt som et verktøy får å nå målene sine. Det anslås at ca 50 kvinner voldtas hver time i Øst-Kongo.

Du leste riktig. Ikke hvert år. Ikke hver måned, uke, eller hver dag. Hver time. Mange av disse voldtektene henger sammen med reisen mobilen din har vært gjennom på veien til deg.

OD Kongo By
Ungdom i DR Kongo  betaler prisen for vår teknologi.
IMG 7614

Daniel,

17 år gammel, fra Mwenga.

Jeg drømmer om å bli lege.

Jeg elsket å gå på skolen, men foreldrene mine hadde ikke penger til skoleavgiftene. Jeg ble kastet ut av skolen fordi jeg ikke kunne betale. Det er risikabelt å jobbe i gruve. Det er hardt arbeid, men vi har ikke noe valg. Det var en hendelse i gruva som skremte meg veldig. Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. Siden har jeg ikke turt. Nå jobber jeg heller med andre ting rundt gruvene, som å hente vann, transportere sand, og å vaske opp. Vi tjener rundt 10 dollar i måneden for arbeidet vårt.

Jeg drømmer om å bli doktor og jeg håper at det er mulig, dersom jeg kan komme tilbake på skolen.

Sjekk ut Daniel & Mukamba's Instagram

Vi er alle ungdom

Dette er ikke en historie om kontrastene mellom ungdom i Norge og DR Kongo. Vi er alle ungdom, uansett hvor vi tilfeldigvis blir født. Vi driter i hvilken farge huden din har, hvilket språk du snakker, om du ber til en gud eller ikke, og i så fall hvilken. Vi blir alle født med de samme drømmene og ambisjonene, men ofte med helt ulike forutsetninger i livet. Det er urettferdig.

Daniel og Mukamba er akkurat som deg. De er ganske gode i fotball, og har ganske fet klessmak. De snakker ikke norsk, men det spiller ingen rolle. De er dritkule å henge med uansett. De har lært seg refrenget på et par Karpe-låter, og har bra moves på dansegulvet. Og vi digger dem herfra til månen.

Alle fortjener verktøyene for å skape seg en fremtid. Daniel drømmer om å bli lege, og Mukamba planlegger å bli verdens beste IT-konsulent.

D&M på kontore

Daniel og Mukamba på OD-kontoret.

IMG 6066
Bølgen i parken

Bølgen i St. Hanshaugen, Oslo.

IMG 6069
Daniel med DK
IMG 0697
Daniel utenfor Stortinget

Daniel utenfor Stortinget.

IMG 0032 1
Mukamba ler bading
IMG 0161
Mukamba og Daniel cool
IMG 0531

Da vi reiste til Mwenga for å snakke med ungdom visste ingen av de vi møtte noe om hva mineralene de graver ut brukes til. Eller at prisen for mineralene kan være tusenvis av kroner pr kilo

Daniel og Mukamba får rundt 10 dollar pr måned for arbeidet sitt. Det er mindre enn vennene dine som jobber i kiosk eller butikk får pr. time. Prisen for mineralene er kjempehøy, og det er også den menneskelige prisen. Allikevel er folk flest fattige i Øst-Kongo. I Mwenga må mange risikere alt, for nesten ingen ting. For at noen andre kan tjene seg rike.

Verktoybilde til verktoyloop

Del 3

De viktige verktøyene

Spør du ungdom i Mwenga hva deres største drøm er, vil de fleste fortelle deg at deres største drøm er å gå på skolen. De vil fortelle deg at de vil bli leger og IT-ingeniører, akkurat som deg. Men uten gode verktøy, er mulighetene dine i livet begrenset.

Lærere i Mwenga forteller at hvert år mister de hundrevis av elever hvert år som slutter på skolen for å ta med seg hammer og spade for å jobbe i gruver istedenfor å bli på skolebenken. Vanligvis fordi familiene ikke har råd til skolepengene. Når de kommer tilbake, er mange traumatiserte eller har havnet så langt bak pensum at de ikke kan følge undervisningen videre. Da er det vanskelig å prøve å følge skoleløpet. Eller å komme seg videre i livet.

Prosjektet skal gi ungdom verktøyene til å skape seg en fremtid. Gjennom utdanning, rettighetsarbeid og beskyttelse skal 15 000 ungdom få muligheten til å endre samfunnet rundt seg.

1. Yrkesopplæring

Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne seg en jobb. Årets prosjekt sikrer:

  • Opplæring i et yrke som gjør ungdom selvstendige, og i stand til å velge vekk gruvearbeid.
  • Undervisningstilbud hvor ungdom kan ta igjen tapt skolegang, og komme seg tilbake på skolebenken.
68493358 2215199761936592 6949936802157297664 n

2. Rettighetsarbeid

Ungdom i DR Kongo har rettigheter, akkurat som alle andre i verden. Prosjektet vil:

  • Organisere grupper i lokalsamfunnet som skal jobbe for barn og unges rettigheter.
  • Tilby ungdom trening i å løse konflikter uten vold.
  • Styrke og opprette elevråd og foreldregrupper på skoler, slik at elever blir hørt i saker som angår dem.
68495593 2390756944336606 3207909819251949568 n

3. Beskyttelse

Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:

  • Lære foreldre og lokalsamfunnet om ungdoms rettigheter, og hvordan de kan forebygge overgrep.
  • Henvise ungdom som har opplevd vonde ting til psykologer og leger.
IMG 6178

Prosjektet skal gjennomføres av Caritas i regionene Wamba og Uvira i østlige DR Kongo. Les mer om Caritas Norge sitt arbeid her

Til hvilken pris?
Alle har rett til utdanning.  Dette er ikke bare noe vi mener, det står også skrevet i loven i DR Kongo og i FNs barnekonvensjon. Årets prosjekt vil gi 15.000 ungdom i gruvelandsbyer verktøyene til å skape en mer rettferdig fremtid.