Utdanning mot moderne slaveri

OD 19 HERO STILL

Utdanning mot
moderne slaveri

Mål

OD2019 skal bidra med utdanning og utviklingsmuligheter for 15 000 ungdommer i DR Kongo

Innjobbede midler

19 200 000

Organisasjon

Caritas Norge

OD 2019 og corona

Oppstarten av programmet ble forsinket da hele samfunnet og skolene var stengt fra mars til august 2020. Programmet har bidratt til å bevisstgjøre 1800 husstander om spredningen av Covid-19-pandemien via radiosendinger og feltbesøk. Til tross for lave smittetall i provinsene Mwenga og Wamba, hvor vi jobber, har folk flest blitt hardt rammet sosialt og økonomisk av restriksjonene. Dårlig økonomi øker risikoen for at ungdommene vender tilbake til gruvene.

Skjermbilde 2019 08 18 kl 13 13 28

Problemet

Mobilene, padene og laptopene våre inneholder mineraler som graves ut av ungdom i Østlige DR Kongo. Utbredt fattigdom gjør at mange ungdommer må slutte på skolen for å jobbe i gruver slik at familien skal få penger. Uten utdannelse er det vanskelig å få seg noen annen jobb. I DR Kongo har en komplisert og blodig krig ødelagt millioner av liv over flere tiår, og mange ungdommer som savner gode muligheter i livet ender opp i væpnede grupper i mangel på gode alternativer.

OD Kongo Gruve
Skjermbilde 2019 08 18 kl 14 05 57

Konsekvensene

Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomskolen. Arbeid i gruvene fører til at barn og unge faller ut av skolen og går glipp av nødvendig kunnskap i livet. Det gjør det vanskelig å komme inn i skolesystemet igjen.Arbeidet i gruver er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Det kan være vanskelig å følge med på skolen når hodet er fullt av vanskelige tanker.I deler av DR Kongo tar væpnede grupper over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Ofte bruker de vold for å jage bort lokalbefolkningen.

Jeg var ikke utsatt for ulykker, men andre mennesker ble skadet, og noen døde. Gruvene er ikke et bra sted for oss barn, forteller Justin (18), som jobbet med å pumpe vann i en gullgruve i DR Kongo. Nå går han i tømrerlære med støtte fra Caritas Norge og Caritas Congo finansiert av Operasjon Dagsverk.

Justin puisait de leau dans une mine il reve douvrir son propre atelier de menuiserie

Ungdom i DR Kongo får alternativer til å jobbe i gruver av OD 2019

Skolebenk

Løsningene

1. Utdanning

Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne en jobb. Prosjektet skal:

  • Sikre at ungdom tar igjen tapt skolegang
  • Gi ungdom yrkesopplæring
68493358 2215199761936592 6949936802157297664 n

2. Ungdomsmedvirkning

Ungdom deltar i liten grad i avgjørelser som angår dem. Prosjektet skal:

  • Jobbe for at ungdom blir hørt
  • Sikre at ungdom får en stemme i lokale klubber som jobber for å bedre ungdoms situasjon
  • Bidra til at det utvikles elevråd på skolene slik at ungdommene kan påvirke egen utdanning
Skolebenk-blid

3. Beskyttelse

Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet skal:

  • Lære foreldre, lærere og lokale ledere om hvordan de kan beskytte ungdom mot å bli rekruttert av væpnede styrker
  • Påvirke lokale myndigheter slik at de gjør det enklere for ungdom å skaffe seg en utdanning
IMG 6178

Dette har skjedd så langt:

Skolegang og yrkesopplæring:

1 200 unge jenter og gutter (mellom 12-19 år) fikk hjelp til å komme seg ut av gruvene og inn i skolegang og/eller yrkesopplæring. Av disse, kom 1000 unge gutter og jenter seg tilbake til skolebenken, mens 200 (hvorav 58% jenter) fikk yrkesopplæring innen et selvvalgt yrke (inkludert søm, snekring, mekanikk, muring og it-lære).

Beskyttelse og deltakelse:

100 gutter og jenter (12-19 år) deltok aktivt i 30 lokale arbeidsgrupper. Gruppene ble skolert i beskyttelse av barn og unge. Det ble også holdt informasjonsmøter om barn- og unges rettigheter og om hvordan man kan hindre utnyttelse av barn og unge i gruver og væpnede styrker.

Bevisstgjøring av lokalsamfunn:

1200 innbyggere fikk informasjon om hvordan man beskytter ungdom mot utnyttelse og om retten til utdanning. I tillegg ble det gjennomført fem målrettede initiativ opp mot myndigheter, foreldre og gruveeiere. 30 spare- og lånegrupper ble også etablert, slik at foreldrene til ungdommene kan spare til ungdommenes skolegang og på den måten hindre at de vender tilbake til gruver og væpnede styrker.

Følg mobilen din sin reise gruvene i DR Kongo til Norge. På veien møter vi gruvearbeidere, sexslaver og lærere.

Prosjektet skal gjennomføres av Caritas i regionene Wamba og Uvira i østlige DR Kongo. Les mer om Caritas Norge sitt arbeid her

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer