Utdanning mot moderne slaveri

OD 19 HERO STILL

Utdanning mot
moderne slaveri

Mål

OD2019 skal bidra med utdanning og utviklingsmuligheter for 15 000 ungdommer i DR Kongo

Innjobbede midler

19 200 000

Organisasjon

Caritas Norge

Hva skjer?

DR Kongo er også rammet av korona. Heldigvis er det ingen tilfeller i prosjektområdene Mwenga og Wamba. Prosjektet er allikevel berørt fordi skolene ble stengt og smitteverntiltakene er strenge. Skolene åpnes nå gradvis opp. Prosjektet støtter nå smitteverntiltak med materiell og opplæring for å sikre god hygiene. Det åpner for at flere og flere aktiviteter kan gjennomføres. Over 1000 ungdommer er nå identifisert fra gruveområdene og får nå mulighet til å ta igjen tapt skolegang og starte yrkesopplæring.

Dødsulykken i en uformell gruve i nærheten av prosjektområdet viser klart hvor viktig det er å få ungdom tilbake på skolen og forebygge at flere unge liv går tapt. Det som skjedde den 11. september var at 50 unge mennesker mistet livet etter at taket i gruven de jobbet i kollapset etter mye regn. Så vidt vi vet er ingen av de rammede tilknyttet OD-prosjektet.

Skjermbilde 2019 08 18 kl 13 13 28

Problemet

Mobilene, padene og laptopene våre inneholder mineraler som graves ut av ungdom i Østlige DR Kongo. Utbredt fattigdom gjør at mange ungdommer må slutte på skolen for å jobbe i gruver slik at familien skal få penger. Uten utdannelse er det vanskelig å få seg noen annen jobb. I DR Kongo har en komplisert og blodig krig ødelagt millioner av liv over flere tiår, og mange ungdommer som savner gode muligheter i livet ender opp i væpnede grupper i mangel på gode alternativer.

OD Kongo Gruve
Skjermbilde 2019 08 18 kl 14 05 57

Konsekvensene

Bare halvparten av ungdom i DR Kongo begynner på ungdomskolen. Arbeid i gruvene fører til at barn og unge faller ut av skolen og går glipp av nødvendig kunnskap i livet. Det gjør det vanskelig å komme inn i skolesystemet igjen.
Arbeidet i gruver er en stor påkjenning både psykisk og fysisk. Det kan være vanskelig å følge med på skolen når hodet er fullt av vanskelige tanker.
I deler av DR Kongo tar væpnede grupper over områder hvor det er penger å tjene på gruvedrift. Ofte bruker de vold for å jage bort lokalbefolkningen.

Skolegard
gruveinngangen
IMG 6074

Ikke alle som reiser til gruver for å jobbe kommer tilbake til landsbyen sin i live.

IMG 5994

Landsbyen Mwenga i Øst-Kongo

IMG 6026
IMG 6021 1
IMG 6132
vann i gruven
IMG 6058
IMG 5996
IMG 6155
vann med gruvearbeidere
IMG 6177
Kopi av IMG 5885
gruvearbeider sittende¨
P1010094 kopi
vann med verktøy
IMG 5855
kobolt
IMG 5811

Jeg drømmer om å bli lege.

Jeg elsket å gå på skolen, men foreldrene mine hadde ikke penger til skoleavgiftene. Jeg ble kastet ut av skolen fordi jeg ikke kunne betale. Det er risikabelt å jobbe i gruve. Det er hardt arbeid, men vi har ikke noe valg. Det var en hendelse i gruva som skremte meg veldig. Flere av vennene mine døde i en gruve da den kollapset mens de var inne i den. Siden har jeg ikke turt. Nå jobber jeg heller med andre ting rundt gruvene, som å hente vann, transportere sand, og å vaske opp. Vi tjener rundt 10 dollar i måneden for arbeidet vårt.

Følg Daniel og livet i Mwenga på Instagram

IMG 7614

Daniel,

17 år gammel, fra Mwenga.
Skolebenk

Løsningene

1. Utdanning

Mange ungdommer i DR Kongo dropper ut av skolen på grunn av fattigdom, og uten utdanning er det vanskelig å finne en jobb. Prosjektet:

  • Sikrer at ungdom tar igjen tapt skolegang
  • Gir ungdom yrkesopplæring
68493358 2215199761936592 6949936802157297664 n

2. Ungdomsmedvirkning

Ungdom deltar i liten grad i avgjørelser som angår dem. Prosjektet:

  • Jobber for at ungdom blir hørt
  • Sikrer at ungdom får en stemme i lokale klubber som jobber for å bedre ungdoms situasjon
  • Skal bidra til at det utvikles elevråd på skolene slik at ungdommene kan påvirke egen utdanning
Skolebenk-blid

3. Beskyttelse

Ungdom trenger trygghet for å fungere i samfunnet, og for å skape seg et godt liv. Prosjektet vil:

  • Lære foreldre, lærere og lokale ledere om hvordan de kan beskytte ungdom mot å bli rekruttert av væpnede styrker
  • Påvirke lokale myndigheter slik at de gjør det enklere for ungdom å skaffe seg en utdanning
IMG 6178

Følg mobilen din sin reise gruvene i DR Kongo til Norge. På veien møter vi gruvearbeidere, sexslaver og lærere.

Prosjektet skal gjennomføres av Caritas i regionene Wamba og Uvira i østlige DR Kongo. Les mer om Caritas Norge sitt arbeid her

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer