Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 51 24

OD 2022 støtter psykisk helse

årets prosjekt på 1-2-3

Årets prosjekt på 1-2-3

Psykisk helse og tabu i Uganda

Årets OD skal bryte ned fordommer rundt psykisk helse. I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om, og det gjør livet tøft for ungdom. Det er skummelt å åpne seg, men det er farlig å la være.

Uganda

ligger i Øst-Afrika

Ensomhet

er utbredt i Uganda

Psykisk helse i Uganda

Det bor 45 millioner mennesker i Uganda, men det finnes kun 35 psykologer. På skoler finnes ingen psykiske helsetilbud. Blant venner og familie er følelser tabu å snakke om. Politikerne tar ikke problemet på alvor, og bevilger lite penger til psykisk helse. I praksis vil det si at det er nesten ingen å snakke med når livet blir for mye.

En av de viktigste forsvarene mot tunge tanker er trygge og nære relasjoner. Å snakke om hvordan man har det er ikke lett. Ungdom i Uganda blir verken tatt på alvor av voksne, av skolen, eller av politikerne. For å skape et samfun hvor ungdom kan snakke om alt det vanskelige i livet, skal vi gjøre tre ting:

1. Bryte ned fordommer

I Uganda er psykisk helse et tabu ingen snakker om. Det er farlig! Mange med psykiske helseplager blir bedt om å tie stille og tenke på noe annet. Derfor skal ungdom selv få lage kampanjer som viser at psykiske helse er viktig å snakke om.

1 Kampanje

2. Støtte skoleungdom

Ungdom på skoler i Uganda har nesten ingen å snakke med når livet blir vanskelig. Psykisk helse er tabu, og få vet hvordan man skal håndtere det på skolene. Vi skal lage et samtaletilbud på ti skoler, så elever kan snakke med noen når hverdagen blir for mye.

Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 51 24

3. Påvirke politikerne

For at psykisk helse skal bli tatt på alvor, må vi snakke med politikerne! Hvis ikke politikerne bryr seg om unges psykiske helse, er det umulig å få gjort noe med det. Vi skal jobbe målrettet med politisk påvirkning for å få dem til å forstå alvoret.

Skjermbilde 2022 07 06 kl 13 50 10

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer