7b112673 ead3 45af 9025 46eeadd38faf

DU BESTEMMER!

Stem frem årets prosjekt!

Alle prosjektene våre velges av elever i Norge. Vi er av, med og for ungdom, og det er viktig for oss. Vi vil gjerne vite hva du og din skole mener burde være årets prosjekt! Ved å stemme frem et OD-prosjekt kan elevene delta i demokrati i praksis. Alle skoler kan delta!

Å stemme frem et OD-prosjekt er å bruke elevenes demokratiske stemme!

Stem frem årets prosjekt her

P3060056

OD2024

- Årets prosjekt velges på elevtinget og alle skoler kan forhåndstemme

Hvordan kan din skole være med å velge OD-prosjekt?

Hvordan stemme?

- Fellesmøte på skolen

- På elevrådsmøte

- Som en del av undervisning

Se eksempler på stemming:

Fellesmøte på skolen

  • Prosjektene presenteres via småfilmer fra hver kandidat. Det legges opp til debatt hvis dere har tid.
  • Stem på papir, eller på læringsplattformen dere bruker.
  • Noen fra elevrådet/skolekomitéen og lærere teller opp stemmene.

På elevrådsmøte

  • Alternativ 1: Hver enkelt klasse stemmer over prosjektene, og elevrådsrepresentanten avgir klassens stemme på et elevrådsmøte.
  • Alternativ 2: Elevrådsrepresentanten tar avgjørelsen på vegne av klassen og stemmer på prosjektet uten at klassen har stemt over prosjektene.
  • Stemmene telles opp mens alle er tilstede på elevrådsmøtet.

Prosjektvalg som del av undervisningen

Stem innen 29. februar! Skolens valgresultat teller som én stemme.

Kandidat A: Utviklingsfondet - Uten mat, stopper alt

Forestill deg et liv hvor hver dag er en kamp for mat, hvor skole, deltidsjobb og venner kommer i andre rekke fordi magen er tom. Dette er hverdagen for mange urfolksungdommer i Guatemala.

Det å dyrke nok mat blir bare vanskeligere. Flere og flere sulter i verden. Guatemala rammes hardt av klimaendringene. Ungdom ser avlinger visne, og hjem raseres av naturkatastrofer. Uten at de har gjort noe for å skape klimaproblemet. Det er urettferdig.

Urfolksungdom i Guatemala ønsker å bli lyttet til og være en del av løsningen på sultproblemet. Med opplæring i klimasmart jordbruk skal ungdommer få kunnskapen de trenger for å produsere mat i et endret klima, og inntekt som hjelper dem å fullføre skolegangen.

Utviklingsfondet sin fulle søknad finner du her.

Kandidat B: Strømmestiftelsen - Ungdom skal bestemme over eget liv og egen kropp

Se for deg at du tas ut av skolen når du har mensen og blir diskriminert på grunn av kjønnet ditt. Se for deg at du giftes bort til en fremmed og får barn før du er voksen. Dette er livet til mange ungdommer i Nepal. For dem er fremtiden bestemt på forhånd.

Mange unge i Nepal får ikke bestemme over eget liv. De utsettes for diskriminering rundt kropp og seksualitet. Verken lokalsamfunn, skoler eller helsesystemet tilbyr trygge omgivelser der de kan utvikle seg.

Ungdom skal få tilgang på helsestasjoner, og skolene skal undervise i seksuell helse. Gjennom livsmestringsgrupper lærer ungdom om kropp og seksualitet, likestilling og rettigheter. De bringer kunnskapen videre til venner og familie, og skaper endring der de bor – og hos seg selv.

Strømmestiftelsen sin fulle søknad finner du her.

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer