Arrangement

Internasjonal kafé

Ved å arrangere en Internasjonal Kafé med kongolesisk-inspirert mat under internasjonal uke kan man gi elevene på skolen en gøy og unik innføring i kongolesisk kultur.

Hvordan gjennomføre internasjonal kafé?

Hvis skolen din er medlem av elevorganisasjonen kan dere søke penger fra EO-fondet for å gjennomføre internasjonal kafé. Denne aksjonen er ikke noe operasjon dagsverk eller skolen skal tjene penger på. Dersom skolekomiteen tar betalt for maten er det for å gå i null ved eventuelle utgifter. Snakk med kantinen på skolen eller restaurant- og matfag om de kan lage kongolesisk-inspirert mat i lunsjen. Dere kan også høre om dere selv kan benytte skolens kjøkken. Det er i tillegg skikkelig kult å spille kongolesisk musikk og pynte på skolen. Om man ønsker kan også bildeserien eller gjestefilmen gå på storskjerm under lunsjen.

Det er noen ting som kan være lurt å bli enig om innad i skolekomiteen før internasjonal uke kommer og man skal gjøre aksjoner som internasjonal kafe. Hvem søker penger, planlegger menyen, handler inn maten og lager den? Hvem serverer? Bli enig om alle detaljene på et skolekomitémøte i god tid før internasjonal uke for å være så godt forberedt som mulig.

Det finnes masse oppskrifter rundt om kring på nettet som dere kan bruke. Under har dere noen forslag til oppskrifter på kongolesisk-inspirerte matretter. Alle matrettene kan lages i kombinasjon med kjøtt, men vi oppfordrer alle til å tilberede maten uten kjøtt!

Oppskrift: Samosa

Oppskrift: Friterte kokebananer

Her finner du en oppskrift på friterte kokebananer.

https://www.bama.no/frukt/banan/kokebanan/

Oppskrift: Stuede bønner

Ingredienser:

 • Hvite eller røde bønner
 • Løk
 • Hvitløk
 • Olje
 • Buljongkube (grønnsak eller kylling)
 • Tomat
 • Tomatpuré
 • Malt muskat
 • Salt
 • Evt. andre urter (basilikum, rosmarin, salvie, koriander, bladpersille)

Slik gjør du:

 1. Hvis du bruker tørre bønner skal de bløtlegges over natten eller minst 8 timer. For å minske koketiden kan du bruke hermetiske bønner. De må skylles godt.
 2. (Hvis du bruker tørre bønner) Kok bønnene til de er myke.
 3. Stek løk og hvitløk i rikelig med olje til løken er blank.
 4. Ha i tomatpuré, tomat, krydder og urter. La det surre en god stund.
 5. Ha i bønnene, kraft og mer vann om nødvendig. Kok opp og la det koke en liten stund.

Oppskrift: Grønnsakssuppe med kassava

Denne retten kommer ikke direkte fra DR Kongo, men er basert på rotgrønnsaken kassava, som er en viktig basisvare i kongolesisk matlaging.

https://jsyfruitveggies.org/cassava-vegetable-soup/

Oppskrift: Mikate

Mikate, eller kongolesiske beignets, er en dessertrett som kan minne litt om smultringer, men som er utformet som små kuler. De kan pyntes med melis eller spises sammen med sjokoladepålegg for å få den søte smaken.

Oppskrift: https://benebakesblog.wordpress.com/2016/07/06/congolese-beignets/

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer