OD 2016 er avsluttet, hvilke resultater har prosjektet gitt?

Målet til prosjektet var å bidra til at ungdom i Colombia får trygge skoler og lokalsamfunn, kjenner sine rettigheter og får være med å bestemme. Prosjektet fikk til mye i løpet av de 5-6 årene (2017- 2022) prosjektet pågikk, men (de politiske) forholdene var mye vanskeligere enn man hadde tenkt på forhånd. Lite fra fredsavtalen (fra 2016) ble satt ut i livet, i praksis.Nå er heldigvis situasjonen bedre. I august 2022 fikk Colombia en ny regjering som er interessert i å styrke urfolk- og afrocolombianernes rettigheter. Det lover godt for ODs nyvalgte prosjekt i Colombia. Fire av de lokale partnerne fra OD2016 blir med videre som del av OD2023.

Kunnskap og rettigheter

Siden 2017 har over 8 000 ungdommer fått opplæring i rettigheter de ikke var klar over at de hadde. Dette betyr at de nå, med loven i hånd, kan kreve tilgang til skole. Mange av ungdommene gikk fra å ha liten tro på seg selv, til å heve stemmen og få til endringer i både eget og andres liv. I tillegg har 35 000 fått bedre kjennskap til menneskerettigheter og sine egne rettigheter.

Påvirkning og medbestemmelse

Ungdommen har gjennomført flere titalls informasjonskampanjer om alternativer til vold og om gratis utdanning og antirasisme. De har presentert flere titalls av forslag til myndigheter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå og krevd at politikerne gjennomfører det de lovte barn og unge under valgkampen. Tusenvis har signert krav som ble sendt til regjeringen om at barn har rett til å bli hørt, og på valgmøter har de stilt krav om helse, utdanning og fredsbygging. Slik har de vært med på å påvirke politikken og sin egen fremtid.

Et ikke-voldelig alternativ

Ungdommene i prosjektet har lært seg ikke-voldelige måter å møte vold på. Disse metodene har de tatt med inn i familier, fritidsaktiviteter, skoler og på den måten bidratt til tillit, samhold og styrke. Ungdommene forteller at prosjektet har gitt dem større tro på seg selv, og sin evne til å bidra til en positiv endring for seg selv, sin familie og sitt lokalsamfunn.

Økt ungdomsmedvirkning

Prosjektet har ført til at mange velger skole, familie og venner istedenfor kriminelle gjenger, men det valget koster. Derfor er det viktig at ungdomsbevegelsen fortsetter sitt arbeid i sin organisasjon, lokalt og nasjonalt. OD2016 har bidratt til å skape nye og sterke ungdomsledere som rapporterer om økt ungdomsmedvirkning i mange fora, og som står på videre for at ungdommens stemmer skal bli hørt.


Interessert i å lese mer? Se prosjektsiden vår på od.no

Vi bruker ulike verktøy som informasjonskapsler, for å samle inn data om hvordan besøkende samhandler med nettstedet vårt. Ved å klikke på Godta, godtar du bruken av disse verktøyene.

Les mer