IMG 1963 2

Sorry, kokain er ikke Fairtrade

Publisert på Framtida.no første gang 23.03.2024


I Norge er det flere og flere unge som bruker kokain. Andelen ungdom på videregående skoler i Oslo som sier de har brukt kokain, er nesten tredoblet siden 2018.

I Colombia møter ungdom de dødelige konsekvensene av narkotikahandelen - en industri som direkte eller indirekte er finansiert av kokainbruken som er på vei oppover i Norge. Mens ungdommer i Norge sniffer kokain på fest, kjemper våre jevnaldrende i Colombia med livet som innsats.

I løpet av det siste året har jeg som leder for Operasjon Dagsverk besøkt Colombia og blitt kjent med ungdommer som kjemper for fred hver eneste dag. I Colombia, et land hvor ordene “ungdom” og “frihet” stadig viker for “krig” og “overlevelse”, opplever ungdommer en vanskelig hverdag som står i sterk kontrast til den ideelle ungdomstiden. Jeg fikk oppleve det sterke fellesskapet deres, og hvor viktig et godt samhold er i møte med utfordringene som følge av konflikten.

OD-kampanjen i 2023 skal i samarbeid med SAIH nettopp styrke fellesskap, kultur og kollektiv identitet blant ungdom, for å skape alternativer til rekruttering til væpnede grupper. Det er et sårt behov for slike prosjekter i Colombia.

For bare noen dager siden, i Cauca-regionen i Colombia, ble nok en mindreårig urfolksgutt bortført av væpnede menn. Lokalsamfunnet reagerte umiddelbart og rykket ut for å forsøke å frigjøre gutten. De greide å frigjøre gutten, men ble møtt med kuler og skudd. En kvinnelig urfolksleder ble skutt og drept.

Natt til tirsdag dro en jente på 14 år hjemmefra, og etterlot en lapp hvor det stod at hun hadde dratt med den væpnede aktøren i området hun kommer fra. Omtrent samtidig ble også hennes venninne på 13 år borte. Det antas at de dro sammen. Dette føyer seg inn i rekken av utallige ungdommer som istedenfor å fortsette på skolen blir rekruttert til en væpnet gruppe som lever av utpressing, narkotikahandel og væpnede aksjoner.

« Jeg besøkte skolen til de to jentene i Cerro Tijeras for en måned siden, og det er forferdelig tragisk å høre at de nå har blitt rekruttert til den væpnede gruppa som kontrollerer narkotikahandelen i området. »

Tobias Dahle, OD-leder

Disse eksemplene er bare to av mange som ungdom møter i områder i Colombia hvor det dyrkes koka som selges videre til produksjon av kokain, og hvor ulike væpnede grupper slåss om dominans. I kryssilden havner ungdom, på vei til skolen, eller i mangel på meningsfulle sosiale fellesskap. Når vi i Norge nyter friheten til å sniffe kokain på fest, betaler ungdom i Colombia prisen med sine liv.

Er nytelsen verdt prisen?

Tobias Dahle, Leder for Operasjon Dagsverk